Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke hivatalos álláspontja a vasárnapi autonómia tüntetés kapcsán

2013.03.11. | Székelyföld , Marosvásárhely
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke hivatalos álláspontja a vasárnapi autonómia tüntetés kapcsán

A magyar szabadság

Az utóbbi napokban sokat gondolkoztam azon, hogy nyilatkozzak-e a vasárnapi autonómia tüntetésről. Bár megvolt a véleményem előzőleg is az eseményről, a helyszínen elhangzottak után kötelességemnek érzem hogy nyíltan foglaljak állást, mint olyan marosvásárhelyi lakos aki ott volt 1989-ben amikor kiharcoltuk a szabadságot, majd ezt követően 1990 első hónapjaiban és március 19-20-án is, amikor valakik meg akarták buktatni a demokratikus értékeket és pogrom kísérletet próbáltak végrehajtani a magyar közösség ellen.
 
Nekünk, marosváráhelyieknek nem kell senki leckét adjon, kell-e félnünk vagy sem. Egyes „vezérek” a tegnapi tűntetésen azt nyilatkozták, hogy végre lebontották Vásárhelyen a félelem falát. Ez a kijelentés, hogy diplomatikusan fogalmazzak, egyáltalán nem felel meg a valóságnak, hiszen ezt a falat mi, marosvásárhelyiek már 1989 december 21-én, majd 1990 február 10-én a gyertyás-könyves tűntetésen, illetve március 19-20-án  lebontottuk és már akkor sem féltünk. Ezért nekünk senki sem adhat leckét abból, hogy mit jelent helyt állni.  
 
Március 15-e a magyar szabadság ünnepe mindenhol a világon; ez a székely szabadság ügyét is jelenti. Nem véletlen, hogy a népszámláláson arra hívtuk fel székely honfitársaink figyelmét, hogy vallják magukat magyarnak. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem vagyunk büszkék nemzeti szimbólumainkra, a székely zászlóra, a himnuszainkra és mindarra, ami évszázadok óta életben tartotta a székely magyarságot.
 
Mi marosvásárhelyiek már 1875 óta minden év március 15-én kimegyünk a Posta-rétre a székely vértanuk emlékművéhez és ott megemlékezünk 48-ról, a vértanúkról és hitet vallunk a magyar szabadság mellett, ami egyértelműen a székelyek szabadságát is jelenti. Mindezek fényében, ha bárki tüntetést akar szervezni Marosvásárhelyen, öt nappal március 15-e előtt, mielőtt meghírdeti azt, egyeztetnie kellene az ügyben érdekelt szervezetekkel, és meggyőződésem, hogy március 15-ét meg lehetett volna úgy ünnepelni, hogy összekapcsoltuk volna azokkal a természetes igényekkel amelyek március 10-én megfogalmazódtak. Meggyőződésem, hogy senkinek nincs joga kisajátítani sem az autonómiát, sem a magyar, sem pedig a székely szabadságot, ünnepeinket nem szabad kettészakítanunk és nem képzelhetünk el kétféle Erdélyt. A majdnem másfél milliós magyar közösség jogaiért együtt kell tüntessünk, hisz a kettő nem zárja ki egymást, úgy ahogy az RMDSZ 1990 óta a demokratikus jogállam keretén belül a parlamenti demokrácia és az önkormányzatiság eszközeivel élve megpróbálta – sokszor sikerrel, de van amikor sikertelenül – ezeket a jogokat érvényesíteni.
 
Arra kérek minden marosvásárhelyi és Maros megyei magyart, hogy március 15-én délután 16:00 órakor idén is, mint minden évben, jöjjenek el a Posta-rétre, a székely vértanúk emlékművéhez ahol 23 éve szabadon, félelem nélkül újból megünnepeljük a világon minden magyarral együtt a magyar szabadságot.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.