Borbély László bemutatta a Bernády iskolanévtáblát

2012.11.15. | Oktatásügyek , Parlamenti választások , Marosvásárhely

Borbély László bemutatta a Bernády iskolanévtáblát

Borbély László, a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány kuratóriumának elnöke, ígéretéhez híven csütörtökön délben bemutatta a Bernády névadásért alakult szülői csoport és a CEMO emberjogvédő szervezet képviselőinek az alapítvány által készíttetett iskolanév-táblát.  A  Dr. Bernády György általános iskola feliratú tábla azonban még nem kerülhet ki a hajdani polgármester által építtetett tanintézmény homlokzatára, hiszen az iskolanévadáshoz egyelőre hiányzik az iskolaszék és a helyi  tanács pozitív döntése.

A Bernády névadásért egy éve alakult alakult szülői csoport valamint a névadást és az anyanyelvi jogok érvényesítését szorgalmazó CEMO civil szervezet tegnap Borbély László képviselőjelölttel, a Frunda György szenátorjelölttel, Kerekes Károly képviselőjelölttel és dr. Benedek István marosvásárhelyi közgyűlési képviselővel folytatott megbeszélést a névadásról, az ehhez szükséges közigazgatási és politikai  lépésekről, az RMDSZ szerepéről a névadási folyamatban, az eddig elért eredményekről.  "Az iskolaszék összehívásának kell első lépésként megtörténnie, majd ha a magyar többségű iskolaszék megszavazta a Bernády nevet, már csak a marosvásárhelyi tanács határozata szükséges ahhoz, hogy a valós névadás megtörténjen. A tanácsi határozat e kérdésben meglesz, hiszen a közgyűlés már hozott egy elvi döntést ezügyben" - jelentette ki Borbély László a találkozó során. A szülők felvetésére, miszerint a törvény önmagában nem garancia arra, hogy a benne foglaltakat gyakorlatba is ültetik, hiszen a módszertani előírások gyakran ellentmondóak, Borbély László hangsúlyozta, az RMDSZ -nek csak akkor sikerülhet a választásokat követően megalakuló kormánynál elérnie a szóban forgó jogszabályok és alkalmazási utasítások azon részeinek a módosítását, amelyek a magyar kisebbség számára kedvezőtlenek, ha a romániai magyarságnak ismét erős parlamenti képviselete lesz. Hozzátette, az elkövetkező kormányzati ciklusban az RMDSZ szorgalmazni fogja az oktatási törvénynek a nemzeti kisebbségekre vonatkozó részeit, valamint a névadásra vonatkozó előírásait érintő módszertani utasítások kiegészítését, illetve annak bevitelét a jogszabályokba, hogy azokon a településeken, ahol a 20 százalékot meghaladja a magyar kisebbség aránya, az iskolák neveinek kötelező módon tükrözniük kell ezt az arányt. Borbély László kijelentette, a Bernády iskolanévtáblát át fogja adni a tanintézet magyar aligazgatójának illetve igazgatójának, azért, hogy amint véget ér a névadási eljárás, elhelyezhessék az iskola homlokzatán.