Borbély László Brüsszelben: Az RMDSZ a romániai magyarság legitim képviselője

2013.01.28. | Brüsszel , Európai Néppárt , RMDSZ , Kisebbségvédelem , Kisebbségi polgári kezdeményezés

Borbély László Brüsszelben: Az RMDSZ a romániai magyarság legitim képviselője

Az RMDSZ megnyerte a parlamenti választást az erdélyi magyar közösségen belül – mondta Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, az Európai Néppárt (EPP) Politikai Közgyűlésének brüsszeli ülésén.

Az RMDSZ politikusa felszólalásában közölte az EPP küldötteivel: “Kilencven százalék szavazattal nyertünk el a magyarság képviseletét, olyan körülmények között, hogy egy magyar párt révén első alkalommal volt kihívónk. Az Erdélyi Magyar Néppárt, amely az Európai Néppárt tagjelöltje leszerepelt a választáson.” – hangsúlyozta Borbély László, hozzátéve, hogy a választásokat követően a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nyilvánvalóan, továbbra is a romániai magyarság legitim képviselője.

Borbély László személyesen mondott köszönetet Antonio Lopez Isturiz főtitkárnak a kampányban nyújtott támogatásáért és a bukaresti Néppárti kongresszus megszervezéséért. Látogatása során a politikai alelnök tájoztatta az EPP főtitkárát a romániai politikai helyzetről, amelyben az RMDSZ-nek ellenzéki szerepből kell jelentős kihívásokkal szembenéznie. Borbély László ugyanakkor elmondta, az RMDSZ több európai kisebbségi szervezettel együtt polgári kezdeményezést készít az EU-s kisebbségvédelmi szavályozás megteremtésére. Ennek keretében egy év alatt legalább egy millió európai polgár támogató aláírását kell megszerezni a kezdeményezés támogatására – fogalmazott a politikai alelnök.

Az Európai Néppárt kétnapos brüsszeli Politikai Közgyűlésén az RMDSZ részéről Borbély László, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő és Vincze Loránt nemzetközi kapcsolatokért felelős titkár volt jelen.