Borbély László: Erdélyt Európába csak az RMDSZ viszi el

2014.05.14. | Európai Parlament , Szatmár , európai parlamenti választások

Borbély László: Erdélyt Európába csak az RMDSZ viszi el

Borbély László politikai alelnök május 14-én Szatmárnémetiben tartott sajtótájékoztatót, ahol az európai parlamenti választást érintő teendőkről és a 2-es körzetbeli időközi parlamenti választással kapcsolatos lehetőségekről beszélt.

A sajtótájékoztatón Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke hangsúlyozta: az a tény, hogy egyesek Szatmár megyében azt nyilatkozzák, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megakadályozzák az RMDSZ-t abban, hogy nyerjen az időközi parlamenti választásokon, bizonyítja, hogy a romániai magyarság, a Szövetség mennyire erős. „Ez megerősít minket abban a hitben, hogy ha összefogunk, sikerül megnyerni a választásokat. A mi érdekünk az, hogy minél több magyar képviselő bejusson az Európai Parlamentbe. Az RMDSZ 1993 óta a jobboldali szövetség tagja az EP-ben, és elmondhatom, hogy az elmúlt 5 évben az a 19-20 magyar képviselő, aki ott képviselte az összmagyarságot, nagyon jól együtt tudott dolgozni. Ha már nemzetstratégiáról beszélünk, ez a fontos a jövőre nézve is. Ez az RMDSZ üzenete” – fogalmazott Borbély László Szatmáron. Victor Ponta miniszterelnök délelőtti szatmári sajtótájékoztatójára utalva, hozzátette: üdvözli a miniszterelnök azon ígéreteit, amelyek értelmében mind a szatmári körgyűrű, híd, mind pedig a tasnádi polgármesteri hivatal munkálatai elkezdődnek. „Mi csak örülni tudunk ezeknek a terveknek, hisz ez azt jelenti, hogy figyelembe vették a 2014-es költségvetés kapcsán tett javaslatainkat, amelyeket az akkori többség visszautasított, és őszintén remélem, hogy betartják a mai nap során tett ígéreteiket” – fogalmazott Borbély. Hozzátette, fontos, hogy a szatmári magyarság bízzon abban, hogy együtt erősek tudunk lenni.

„Egy választás soha nem csak azon múlott, hogy ki hány zászlót, hány plakátot tűzött ki. A polgármesterek és a területi elnökök munkájának, mozgósításának köszönhettük, hogy a választó polgárok éltek szavazati jogaikkal, mert megértették azt, hogy minden egyes magyar település jövője attól is függ, hogy a romániai, erdélyi magyarság rendelkezik-e bukaresti parlamenti, illetve brüsszeli, európai parlamenti képviselettel” – számolt be a politikai alelnök.

„Ezt a szolidaritást május 25-én is meg kell mutatnunk, azért, hogy több magyar képviselőnk legyen mind a román parlamentben, mind pedig Brüsszelben, az EP-ben” - szögezte le Borbély.