Borbély László: fenntartható termelési és fogyasztási szokások kialakításához, mentalitás és életmódváltásra van szükség

2016.02.09. | Képviselőház

A nem fenntartható termelési eljárások és fogyasztási szokások, azok káros társadalmi és környezeti vetületei, illetve a szükséges jogalkotási megoldások voltak a fő témái annak a Kelet-európai regionális egyeztetésnek, amelynek ma, február 9-én, a Román Parlament adott otthont. A találkozó keretén belül a fenntartható fogyasztás és termelés tízéves keretprogramját (10YFP) és annak országonkénti gyakorlatba ültetését elemezték szakemberek, civil szervezeti, szakbizottsági és parlamenti képviselők.

Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke elmondta, a fenntartható fejlődést támogató civil kezdeményezések politikai partnerek, politikai akarat nélkül a megfogalmazott célok elakadnak a jogalkotási procedúráknál. „Nem csak államelnöki szinten kell e kérdést tárgyalni, a fenntartható fejlődési stratégiák kidolgozásában és kivitelezésében fontos a parlamentek aktív bevonása is. A társadalom tekintetében mentalitás és életmódváltásra, az újrahasznosítás, újrafeldolgozás koncepciójának alkalmazására van szükség, a politikum tekintetében pedig kormányközi programok kidolgozására, a különböző minisztériumok programjainak összehangolására van szükség. Emellett több pénzt kell biztosítani az ökoturizmus, a környezettudatos magatartást támogató oktatási kampányok számára is”– hangsúlyozta felszólalásában Borbély.  Hozzátette: erőforrásaink megőrzésére, a környezetszennyezés megfékezésére más alternatíva nincs, hiszen csak egyetlen bolygónk van.

A képviselőház külügyi bizottságának elnöke elmondta, az elmúlt években Románia regionális központ lett a fenntartható fejlődés terén – a parlamentben megalakult a fenntartható fejlődési albizottság, az Interparlamentáris Unióval (IPU) közösen pedig idén, április 18-19 között, harmadik alkalommal szerveznek szemináriumot a Fenntartható Fejlődési Célok (SGD) szerepéről és fontosságáról –, viszont ami a gyakorlati megvalósításokat illeti, van, még amin dolgozni. Éppen ezért fontos lépés lesz az áprilisi szeminárium alkalmával, hogy a Román Parlament ünnepélyes ülés keretén belül, egy, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos nyilatkozatot fog elfogadni.