Borbély László: fontos, hogy a Duna-menti országoknak egységes árvíz-megelőzési stratégiájuk legyen

2016.02.17. | Környezetvédelem

A Duna-stratégia és a Duna-menti országok összehangolt területrendezésének fontosságáról tárgyalt február 17-én, szerdán Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke a Moldovai Köztársaság miniszterével, Anatol Usatîial. „A Duna-stratégia azért is fontos számomra, mert 2008-ban regionális fejlesztési miniszterként jelen voltam Brüsszelben, amikor az Európai Bizottság bejelentette a Duna-stratégia beindítását. Azóta aktívan részt vettem a Duna-stratégia életbe ültetési folyamatában, kiemelt figyelmet szentelve a környezetvédelem erősítésének, amely a stratégia második pillére, és amelyet Románia Magyarországgal közösen irányít” – fogalmazott Borbély László.

Elmondta, a Moldovai Köztársaságnak bár csak kis része kötődik a Dunához, fontos, hogy a létező határon átnyúló és technikai segítségnyújtási programokban aktívan részt vegyenek. „Meg kell találni azokat a lehetőségeket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy regionális szinten egységes, összehangolt árvíz-megelőzési és más jellegű természeti katasztrófákat megelőző elképzelések, stratégiák szülessenek ezen a tengelyen. Románia hozzájárulása nemcsak a Duna-stratégiát illetően fontos, de más olyan környezetvédelmi kezdeményezések kapcsán is, amelyek hozzájárulhatnak a környezetszennyezés csökkentéséhez, a klímaváltozás megakadályozásához, és újrahasznosítható energiákat használnak fel, mint például a Zöld Ház-program, amely napelemekkel felszerelt hőközpontok megépítését támogatta a lakosság körében” – hangsúlyozta a külügyi bizottság elnöke.