Borbély László Gilad Erdannal, Izrael környezetvédelmi miniszterével tanácskozott

2011.11.18. | Kolozsvár , Külkapcsolatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély László Gilad Erdannal, Izrael környezetvédelmi miniszterével tanácskozott

Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter november 17-én Gilad Erdannal, Izrael környezetvédelmi miniszterével tanácskozott Tel Avivban.

A megbeszélésen a két miniszter a vízgazdálkodással, hulladékmenedzsmenttel, megújuló energiákkal kapcsolatos együttműködési lehetőségeket tekintette át. A találkozó alkalmával a miniszterek egyetértettek abban, hogy az izraeli illetve romániai környezetvédelmi minisztériumok közötti együttműködést hatékonyabbá kell tenni.

Románia a következő években összetett árvízvédelemmel és vízgazdálkodással kapcsolatos beruházásokat szándékszik eszközölni, éppen ezért Romániának jót tenne az izraeli modern technológiával rendelkező cégek jelenléte a hazai piacon – mondta Borbély László környezetvédelmi miniszter, kiemelve: a Környezetvédelmi Operatív Program keretén belül vízprogramokra (árvízvédelem, tengerparti erózió megfékezése, integrált vízrendszerek kiépítése) 2015-ig 4,6 milliárd euró áll a rendelkezésre. Az idén elindított Országos Infrastruktúra Fejlesztési Program keretén belül a minisztérium 2014-ig 3,7 milliárd lej értékben kezdhet el árvízvédelemmel és vízgazdálkodással kapcsolatos beruházásokat.  

Borbély László véleménye szerint fontos volna az izraeli és romániai környezetvédelmi szakemberek együttműködésének hatékonyabbá tétele. A kétoldalú együttműködés megerősítése érdekében, a jövő héten Izraelben megrendezendő román-izraeli közös kormányülés alkalmával, a két miniszter környezetvédelemmel kapcsolatos együttműködési nyilatkozatot ír alá.  A miniszterek egyetértettek abban, hogy fontos volna néhány izraeli tapasztalatcsere-látogatást szervezni a romániai vízgazdálkodási szakemberek számára.

Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter november 16-17. között egy Izraelben megrendezett vízmenedzsmenttel, megújuló energiákkal és környezetvédelemmel kapcsolatos nemzetközi kiállításon és konferencián tartózkodott. Az eseményen Ovidiu Gabor, a Román Vízügyi Hatóság fő-igazgatóhelyettese is részt vett.