Borbély László: Itt az ideje, hogy Romániában is beszéljünk azokról a kisebbségi jogokról, amelyeket az ország Ukrajnától elvár a területén élő román közösség számára

2014.06.21. | SZKT , Kisebbségvédelem

Borbély László felszólalásában elmondta: a Szövetség kemény megmérettetésen vett részt az EP-választások során, és úgy véli, az eredménnyel nem kell szégyenkeznünk. Mint elmondta, a következő legfontosabb lépés az elnökválasztásra való felkészülés, az RMDSZ-nek pedig kötelező módon jelöltet kell indítania.

„A Szövetség 1990 óta komoly felelősséget vállalt a romániai magyarság jogaiért, mindvégig a dialógus, a partnerkeresés útját választva a román többség felé. Ezt a kommunikációs folyamatot folytatnunk kell, hiszen mind az Amerikai Egyesült Államok, mind az Európai Tanács ismét kiemelt figyelemmel követi a romániai magyarság helyzetét. Komoly jelentőséget tulajdonítanak a kisebbségi jogok betartásának, a Mikó-ügy fejleményeinek, a Regionális Nyelvi Charta jelentésének, és ez a negyedik Romániáról szóló ECRI-jelentésből is kiderül. Mindez az RMDSZ érdeme. Példaértékű gesztusnak számít, hogy néhány hónappal ezelőtt Románia és Magyarország kézen fogva kérte az ukrajnai parlamenttől azt, hogy ne törülje el a regionális nyelvek törvényét. Itt az ideje, hogy Romániában is beszéljünk azokról a kisebbségi jogokról, amelyeket az ország Ukrajnától elvár a területén élő román közösség számára. Ezekről a témákról a következő időszakban a koalícióban is tárgyalnunk kell, ezeket a kérdéseket nem lehet megkerülni” – fogalmazott a szombati SZKT-n Borbély László.

Nyilatkozatában a politikai alelnök a Románia és a Magyarország közötti kapcsolatra is kitért. Kihangsúlyozta, javítani kell a két ország kapcsolatán, nem jó jel azt, ha a két ország miniszterelnöke és elnöke éveken át nem találkozik egymással. „Az RMDSZ a híd szerepét tudja betölteni, hiszen kormánykoalícióban van, mindkét országnak fontos, hogy azt a stratégiai kapcsolatot erősítse, amely az utóbbi években sajnos meggyengült. Itt beszélnünk kell autópályákról, határon átnyúló közös kezdeményezésekről, vasúti beruházásokról, és természetesen kisebbségi jogokról is. Ezért szükséges szorosabbra fűzni a két ország közötti kapcsolatot, és megtalálni azokat a közös érdekeket, amelyek mindkét ország, valamint a romániai magyarság számára is fontosak” – hangsúlyozta Borbély.