Borbély László: Jogunk van használni közösségünk szimbólumait

2013.02.08. | Székelyföld , Hagyományok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély László: Jogunk van használni közösségünk szimbólumait

„A székelyeknek joguk van arra, hogy kitegyék a székely zászlót akár a polgármesteri hivatalra is. Ez a zászló a 16. század vége óta létezik és az itt élő közösség egyik legfontosabb szimbóluma. Az ország más régióiban így Bukovinában is évszázadok óta használják az ott élő közösségek a nemzeti szimbólumaikat és soha nem volt ez probléma”- jelentette ki Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, Maros megyei képviselő, a Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatón.

„Az évszázados gyakorlatból a volt prefektus hozzáállása duzzasztott vitát, aki több mint 25 eljárást indított el a székely szimbólumok használata ellen, Hargita és Kovászna megyében. A jelenlegi törvény kimondja, hogy minden közösség használhatja nemzeti szimbólumait különböző rendezvényeken, akkor miért probléma, ha az intézményeken is megjelenik a román zászló mellett? Én soha nem hallottam, hogy az ottani román lakosokat zavarta volna a zászló. A itt élő közösség részét képezi”- mondta Borbély László. Hozzátette arról kellene beszélni, hogy esetleg hogyan lehetne módosítani a törvényt, hiszen a 1,4 millió magyar nemzetiségű román állampolgárnak joga van használni a nemzeti szimbólumait.  

A politikus elmondta, hogy a felmerülő problémákat az itt élő közösség, románok és magyarok együtt kell megoldják. A mindenkori Magyar Kormány a határon túli magyarok iránt érzett felelősségét pedig úgy tudja a leghatékonyabban érvényesíteni, ha kikéri az itt élő közösség véleményét. „Mi 1990 óta legitim módon képviseljük a magyar érdekeket mind a kormányban, mind az önkormányzatokban. Ismerjük a helyi viszonyokat így el tudjuk kerülni a nézeteltéréseket”- fejtette ki a politikai alelnök.

„Románia és Magyarország együttműködési megállapodást kötött, az RMDSZ-nek, mint a romániai magyarok legitim képviselőjének az a feladata, hogy elősegítse ezt a partnerségi viszonyt. Ezért kértük és kérjük a magyarországi magyar pártokat, hogy a pártcsatározásokat ne helyezzék át Erdélybe, és ne használják fel kampánycélokra az itt élő magyar közösséget”- mondta Borbély László.

 

    

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.