Borbély László: jövőre csak városokban és municípiumokban parkosítunk

2011.11.10. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély László: jövőre csak városokban és municípiumokban parkosítunk

Elsődleges fontosságú, hogy a kormány továbbra is prioritásként kezelje a befektetések támogatását. Habár a 2012-es költségvetés, egy „óvatosan megalkotott” költségvetés, ami a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium költségvetését illeti, reményeim szerint nem fognak csökkeni a rendelkezésünkre álló pénzalapok. Véleményem szerint 2012-ben körülbelül annyi pénzből kell majd gazdálkodnunk, mint amennyi idén állt a rendelkezésünkre – nyilatkozta Borbély László miniszter november 10-én, Szatmár megyei kiszállása alkalmával.


Szatmári látogatása alkalmával a környezetvédelmi és erdészeti miniszter a helyi önkormányzatok, valamint a minisztériumnak alárendelt intézmények helyi vezetőivel tanácskozott.

Az önkormányzatok pályázási készségét illetően a Borbély László kiemelte: vannak ügyes, elképzelésekkel rendelkező önkormányzatok, ilyen például a szatmári Megyei Tanács, amely egy kölcsönből és a Környezetvédelmi Minisztérium támogatásával már megépítette a dobai ökologikus hulladéktározót, a megye integrált hulladékkezelési rendszerének részeként, de vannak olyan önkormányzatok is, amelyek le vannak maradva az uniós pénzekből finanszírozandó tervek előkészítésével.

A Környezetvédelmi Alapból finanszírozott programok közül a környezetvédelmi miniszter a vezetékes-víz bevezetését támogató programot nevezte elsődleges fontosságúnak. Országos szinten 900 tervet tettek le az önkormányzatok, Szatmár megyéből 17 iratcsomó érkezett be, ebből 7 felelt meg a pályázati kiírás kérelmeinek – hangsúlyozta Borbély. Ugyanakkor a miniszter azt is elmondta, hogy azokat a tervek, amelyek nem fértek be a Környezetvédelmi Alap költségvetésébe, azokat az Országos Infrastrukturális Program költségvetéséből fogják támogatni, mely program keretén belül 1.3 milliárd lej értékben lehet fejlesztési terveket finanszírozni.  

A Környezetvédelmi Alapból finanszírozott programokkal kapcsolatosan a környezetvédelmi miniszter elmondta: jövőre a parkosítási program kedvezményezettjei a városok és a municípiumok lesznek, nem indítunk több pályázati szessziót falvak számára. Szatmári látogatása alkalmával Borbély László miniszter a dobai, megyei regionális hulladéktározó- valamint a Hadad-Szilágycseh közötti, a Környezetvédelmi Alap támogatásával felújított útszakasz átadási ünnepségén vett részt.