Borbély László: kormányzás csak kemény feltételekkel

2012.02.17. | Aktuálpolitika

Borbély László: kormányzás csak kemény feltételekkel

Az RMDSZ csak igen kemény feltételek mellett vállalt szerepet az új kormányban, és a Szövetség számára fontos prioritásokat mind belefoglaltuk az új kormányprogramba – jelentette ki Borbély László, a Szövetség politikai alelnöke, környezetvédelmi miniszter pénteken, február 17-én Marosvásárhelyen.

A lakosság életszínvonalának emelése érdekében a fizetéseket és nyugdíjakat  lehetőleg már áprilistól emelni kell, amennyiben az első negyedéves gazdasági és költségvetési mutatók ezt  lehetővé teszik. A gazdasági válság megkövetelte megszorító intézkedések és az állampolgárok áldozatvállalása eredményes volt, mindannyian látjuk, hogy Románia gazdasági helyzete a környező országokhoz képest stabil és jónak mondható. Ezt a lakosság is meg kell érezze, ezért javasoltuk a béremelést  – fejtette ki Borbély László.

A politikus kiemelte, a bérek emelése mellett az RMDSZ javasolta  a közalkalmazottaknak nyújtott pénzügyi amensztia bevezetését, ez az intézkedés közel 300.000 családot érint pozitívan.

Mint ismeretes, az elmúlt esztendőkben a közalkalmazottak egy része olyan bérpótlékokat kapott, amelyeket a Számvevőszék döntése értelmében vissza kellene fizessen. Ez nagyon sok családban pénzügyi nehézségekhez vezetett volna, hiszen a megyei és önkormányzati intézményekben dolgozók az alacsony fizetésekből nem tudták volna visszafizetni ezeket az összegeket, ezért javasoltuk az amnesztia bevezetését- mondta a politikai alelnök.

Az RMDSZ 2011. végén indította el a családokat támogató, illetve a gyerekvállalást ösztönző programját,  ennek értelmében a  kormányprogramba bekerült néhány konkrét kedvezmény is, mint például:

• kedvezményben kell részesíteni mindazon munkáltatókat, akik elősegítik a 6 éves kor alatti gyermekeket nevelő nők munkaerőpiacra történő visszatérését gyermeknevelési szabadságon lévő szülők, munkanélküli segélyben részesülők, vagy tartós munkanélküliek alkalmazása által.
  • szükség van a részmunkaidős munkavállalás és a gyermeknevelési pótlékra való jogosultság közötti összeférhetetlenség feloldására, a pótlék arányos csökkentésének bevezetésével egyidejűleg. (Gyereknevelési szabadságon levő kismamák is vállalhassanak munkát – részmunkaidős, bedolgozói, távmunkát stb.)
  • családbarát munkafeltételek teremtése, a család és a munka összeegyeztethetőségének javítása alternatív munkavállalási formák (mint a távmunka és részmunkaidős foglalkoztatás)  bevezetésével.

Borbély László elmondta, az RMDSZ kormányon maradásának egyik feltétele a  marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar fakultása helyzetének megoldása, hiszen a kormányprogramban is szerepel, hogy a multikulturális egyetemek kötelesek a törvény értelmében ezeket a magyar fakultásokat létrehozni

Bürokráciacsökkentő intézkedéseket szorgalmaz Borbély László

A Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium fontosnak tartja a különböző engedélyeztetési procedúrákkal kapcsolatos bürokrácia további csökkentését. Prioritás a környezetvédelmi törvények betartása, de véget kell vetnünk az intézményekre néha annyira jellemző „papírokkal való betemetkezésnek” és fel kell számolnunk a különböző átfedéseket – nyilatkozta be Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter február 17-én, Marosvásárhelyt.

A minisztérium szakemberei elkészítettek egy olyan törvénymódosítás-javaslatot, mely szerint a közeljövőben azokra az építkezési munkálatokra, amelyeknek nincs közvetett hatásuk a környezetre, a továbbiakban nem kell környezetvédelmi engedélyt kérniük a polgároknak – mondta a miniszter kiemelve: egy név-tábla kifüggesztése semmilyen hatással sem rendelkezik a környezetre, mégis jelenleg egy ilyen munkálat elvégzéséhez környezetvédelmi engedély szükséges.

Borbély Lászlótól azt is megtudtuk, hogy a Bernády György Alapítvány elnökeként ő is kénytelen volt környezetvédelmi engedélyt kérni, az alapítvány nevét tartalmazó tábla kifüggesztése alkalmával.

A miniszter véleménye szerint a „felesleges” engedélyek kiküszöbölése hathatósan hozzá fog járulni az országos, regionális és megyei környezetvédelmi ügynökségek munkájának hatékonyabbá tételéhez és fel fogja gyorsítani az engedélyek kiállításának ütemét, hiszen 2011-ben 90 ezer bürokratikus meggondolásból kért engedéllyel kapcsolatos kérelem érkezett az országos Környezetvédelmi Ügynökséghez.

A törvénymódosítás értelmében a közeljövőben nem kell környezetvédelmi engedélyt kérni különböző bódék, utcai standok, reklám-pannók elhelyezésére illetve különböző épületrestaurálási munkálatokra – mondta a környezetvédelmi miniszter.

Jelenleg  egy környezetvédelmi engedély jóváhagyására 90 napot kell várni, az általunk eszközölt módosítás 45 napra csökkenti az engedély kiállításához szükséges időintervallumot  – mondta a Borbély László.