Borbély László környezetvédelmi miniszter az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja Kormányzótanácsának alelnöke

2012.02.22. | Környezetvédelem , ENSZ

Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter február 20-22 között az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja (United Nations Environment Programme/UNEP) Kormányzótanácsának 12-ik ülésén vesz részt, Nairobiban.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programját 1972-ben alapították. Feladatai között szerepel a környezet állapotának figyelése és a róla szóló adatok beszerzése és terjesztése, a nemzetközi környezetvédelmi együttműködés előmozdítása és az esetleges környezeti katasztrófák kezelése. Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának Kormányzótanácsa globális miniszteri környezetvédelmi fórum, mely keretén belül a világ környezetvédelmi miniszterei évente egyszer fölülvizsgálják az aktuális környezetvédelmi politikákat.

A február 20-22 között Nairobiban megrendezett ülés napirendi pontjai között az idén júniusban megrendezendő Rio de Janeiró-i fenntartható fejlesztési konferenciával kapcsolatos politikai döntések előkészítése szerepelt.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja Kormányzótanácsa ülése alkalmával a tanács tagjai Borbély Lászlót, a kelet-európai csoport képviselőjét, a Kormányzótanács alelnökévé választották. Továbbá a Kormányzótanács Bizottságának első ülésén Borbély László minisztert, a Plenáris Bizottság elnökévé nevezték ki.

A környezetvédelmi és erdészeti miniszter véleménye szerint a Nairobi-i ülés azért fontos, mert itt olyan a politikai döntések születnek, amelyek meghatározóak lehetnek a “Rio+20” fenntartható fejlesztési konferencia szempontjából.

A Kormányzótanács ülésének munkálatait vezető Borbély László felkérte a tanács tagjait, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ez alakommal hozzanak döntést a fenntartható termelés és fogyasztással kapcsolatos tíz éves keretprogramról.

Február 20-án a politikai döntéshozók kézhez kapták az 5-ik Globális Környezetvédelmi Jelentést, amely májusban válik publikussá. A Globális Környezetvédelmi Jelentés a legfontosabb aktuális környezetvédelemmel kapcsolatos ajánlásokat tartalmazza.