Borbély László környezetvédelmi miniszter bemutatta az UNEP-tagországok jelentését

2012.02.23. | Környezetvédelem , ENSZ

Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter február 22-én az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja (United Nations Environment Programme/UNEP) Kormányzótanácsának Naiorbi-i záróülésén bemutatta az UNEP-tagországok jelentését. Az UNEP-tagországok Bizottságának munkálatait február 20-22 között Borbély László, a Kormányzótanács alelnöke vezette.

A környezetvédelmi és erdészeti minisztert az ENSZ Környezetvédelmi Programja Kormányzótanácsa február 20-án a Kormányzótanács alelnökévé választotta.  Továbbá a Kormányzótanács Bizottságának első ülésén Borbély László minisztert, a Plenáris Bizottság elnökévé nevezték ki.

A február 20-22 között Nairobiban megrendezett ülés napirendi pontjai között az idén júniusban megrendezendő Rio de Janeiró-i fenntartható fejlesztési konferenciával kapcsolatos politikai döntések előkészítése szerepelt. Az UNEP-tagországok Bizottsága az összesen négy plenáris ülés alkalmával környezetvédelmi nemzetközi kormányzás, globális környezetvédelemi helyzet, fenntartható termelés és fogyasztás, kémiai hulladékok témakörében valamint az UNEP és az UNEP-en belüli környezetvédelem menedzsment csoport hatékonyabb működéséről hozott döntést.

A környezetvédelmi és erdészeti miniszter véleménye szerint a Nairobi-i ülés azért volt fontos, mert ez alkalommal olyan döntések születtek, amelyek meghatározzák a júniusban, Rio de Janeiróban megrendezendő “Rio+20” fenntartható fejlesztési konferencia végkimenetelét.

A fenntartható termelés és fogyasztással kapcsolatos tíz éves keretprogramról hozott határozat szövege megegyezik az ENSZ Fenntartható Fejlődés Bizottsága (CSD) 19-ik Ülése alkalmával egyeztetett előírásokkal. 2010-2011 között az ENSZ Fenntartható Fejlődés Bizottsága (CSD) 19-ik Ülésének elnöke Borbély László miniszter volt.