Borbély László: Le kell zárni a székely zászló körüli vitát!

2013.02.20. | Székelyföld , Külkapcsolatok

Borbély László: Le kell zárni a székely zászló körüli vitát!

Románia továbbra is húzódó schengeni csatlakozásáról, az alkotmány soron következő módosításairól, az ország közigazgatási-területi felosztásának elképzeléseiről, illetve a kormányon levő pártokkal való jövőbeni egyeztetésekről, kongresszusokról beszélgetett február 19-én, kedd délután Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke Andreas von Mettenheim bukaresti német nagykövettel.

A találkozón, a székely zászló körül hetek óta húzódó botrány kapcsán Borbély László elmondta, a kisebbségi szimbólum egy mesterségesen gerjesztett és életben tartott média-vita áldozatává vált, amit az a tény is alátámaszt, hogy bár a lobogót több éve már, hogy kitűzték, mostanáig senkinek nem volt ezzel problémája. „Sőt, Romániában egyetlen törvény sem tiltja annak használatát, ezért remélem, hogy kormányzati szinten minél hamarabb lezárul ez a téma”- fogalmazott a romániai külügyi bizottság elnöke. Borbély László egyúttal azon kérését is megfogalmazta, hogy Németország ne kösse össze Románia igazságügyi helyzetének monitorizálását a schengeni csatlakozással, és arról is biztosította a nagykövetet, hogy a két külügyi bizottság jövőbeni együttműködésének megerősítésében, a továbbiakban is komoly szerepet kíván vállalni.