Borbély László megerősítette: az RMDSZ előrehozott választásokban gondolkodik

2012.01.28. | Aktuálpolitika , Önkormányzati választások , Parlamenti választások

Borbély László megerősítette: az RMDSZ előrehozott választásokban gondolkodik

- A jelenlegi, megváltozott társadalmi-politikai helyzetben és az Alkotmánybíróság döntése után komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogy nem lenne-e jobb előrehozott parlamenti választásokat tartani – jelentette ki Borbély László pénteken, az Erdélyi Magyar Televízió (ETV) „Többszemközt” című műsorában.

Az RMDSZ politikai alelnöke ezzel megerősítette Markó Béla miniszterelnök egy nappal korábbi nyilatkozatát, miszerint az elmúlt hetekben felerősödött társadalmi elégedetlenségek miatt a Szövetség részéről támogatható lenne egy ilyen elképzelés. Borbély László közölte, a Szövetség vezető testületei a jövő héten tárgyalnak a kérdésről. - Az RMDSZ nem tart az előrehozott választásoktól, és képes időben felkészülni erre az eshetőségre is. Az elmúlt hetekben a szervezeten belül is voltak viták, pro- és kontra álláspontok, de úgy látom, hogy most változott a helyzet: az előrehozott választások előnye az lenne, hogy az utca is elcsitulna, de konszenzusra jutnánk az ellenzékkel is, hiszen az előrehozott választásokat ők javasolták. Ha pedig egyetértés van a kérdésben, akkor miért ne? Vágjunk bele! – hangsúlyozta a politikus.

Aki tárgyalni akar velünk, az jőjjön hozzánk, és kérje ezt!

A politikai alelnök szerint az előrehozott választások az erdélyi magyar politikán belül is elejét vennék a „parttalan vitáknak”.  – Az RMDSZ világosan megfogalmazta: mi felkészültünk a választásokra, ha pedig valaki tárgyalni akar velünk, az jőjjön, és kérje ezt. Nem mi kell menjünk, hanem ők kell jőjjenek hozzánk – mondta Borbély László, aki hozzátette, míg az önkormányzati választásokon esetenként szó lehet együttműködésről, a koalícióként való indulás a parlamenti választásokon elfogadhatatlan a Szövetség számára. -Az RMDSZ részéről egy nagy kompromisszum volt, hogy az EP lista élére javasoltuk Tőkés Lászlót. Azt nem tudjuk elfogadni, hogy a parlamenti választásokon koalícióként induljunk, mert akkor az nyilván nem 5, hanem 8%-os bejutási küszöböt jelent – mondta a miniszter, aki élesen bírálta az EMNT-t az általa indítani kívánt „közvélemény-kutatás” kapcsán is: mint mondta, a mintegy négyszázezer kérdőív postai kiküldése csupán fölösleges pénzpazarlás, ennek a kezdeményezésnek, azon kívül, hogy célzottan RMDSZ-ellenes, más szerepe nincsen. – Ezek a fiúk nem tudják, mit találjanak ki, mert nem képesek alternatívát felmutatni az RMDSZ-szel szemben. Nos, ezért mondtam, hogy az előrehozott választások elejét vennék a parttalan vitáknak – összegzett Borbély László az ETV-ben.