Borbély László: napjaink globális kihívásai meghaladják a hagyományos diplomáciai eszközöket

2016.08.30. | Képviselőház

Ahhoz, hogy Románia egy konkrét és egységes diplomáciai, és ezen belül gazdasági és turisztikai stratégiát tudjon megfogalmazni külföldi partnerei felé, a mostaninál sokkal konkrétabban fel kell térképeznie bel- és külpolitikai prioritásait. Napjaink globális kihívásai meghaladják a hagyományos diplomáciai eszközöket, a kialakult regionális krízisek egyre összetettebbek, hatásuk pedig az egész világra kihat” – fogalmazott Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke hétfőn, augusztus 29-én a Román Diplomaták Éves Találkozóján, Bukarestben. Hozzátette: éppen ezért a parlamentek diplomáciai szerepe az elmúlt években felerősödött.

Romániának sikeres diplomata testülete van, azt kell megvizsgálni, hogy hogyan tudná hatékonyabban értékesíteni és érvényesíteni ezt. Országunk továbbra is erősen alulreprezentált például az ENSZ-en belül, annak ellenére, hogy felkészült, tapasztalt diplomatáink, konzuljaink és nagyköveteink vannak. Jelenlétünket sokkal aktívabban kellene éreztessük a Szervezeten belül” – fejtette ki Borbély. Elmondta: Romániának világosabban meg kell fogalmaznia prioritásait a különböző térségekben, az Európai Unión belül és más nemzetközi szervezetekben is. "Mint az EU hetedik legnagyobb országa, Románia a következő években meghatározó regionális tényezővé válhat a fontos stratégiai kérdések tekintetében" – foglalta össze a külügyi bizottság elnöke.