Borbély László: nem szabad felaprózni az egységes politikai képviseletet

2011.12.17. | Aktuálpolitika

Borbély László: nem szabad felaprózni az egységes politikai képviseletet

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke felszólalásában elmondta, nem véletlen, hogy a dévai Téglás Gábor Gimnázium története és vezetősége kapták a legnagyobb elismerést a teremben, hiszen ez is azt mutatja, hogy oda kell figyelnünk a szórványban élő magyarság igényeire, lehetőségeire és gondjaira.

Nem véletlen, hogy a mai SZKT egyik legfontosabb témája a szórványpolitika, hiszen az erdélyi magyarság egészének érdeke, hogy odafigyeljen a leszakadóban lévő részek sajátos problémáira, és megoldásokat találjon az asszimiláció megállítására. A politikai alelnök kifejtette, véleménye szerint nem szabad az erdélyi magyar közösségeket kitenni annak a veszélynek, hogy képviseletük felaprózódjon, hiszen ha nem vagyunk egységesek, nem vagyunk többségben, akkor a döntéseket az egyszerű matematika elve alapján mások fogják meghozni helyettünk. Figyeljünk oda, mi történik Marosvásárhelyen. Nem szabad feladnunk a kiharcolt pozícióinkat, éppen ezért szomorú az, ami a Színművészeti Egyetemen történt, ahol lehetőségünk lett volna további négy évre egy rátermett, jól felkészült magyar rektort választani, ez sajnos nem így történt. Önrendelkezési jogunk ott kezdődik, hogy van lehetőségünk beleszólni a minket érintő kérdésekbe. Ehhez egységre, összefogásra van szükségünk. - összegzett Borbély László. A politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy az RMDSZ-nek minden évben megjelenik az egy évi kormányzati munkásságot összegző Ez a mi munkánk kiadványa, amely idén is nagyon sok megvalósítást tartalmaz, és ha összehasonlítjuk a 2009-es összegzést a 2010-es illetve a 2011-es kiadványban szereplő megvalósításokkal, akkor látni fogjuk, hogy milyen sokat jelent az RMDSZ kormányzati szerepvállalása, mennyi területen sikerült jelentős kedvezményeket kiharcolni a magyar közösségek számára. Meggyőződésem, hogy a kormányzati intézményekben dolgozó kollegák munkája nélkül nem lenne olyan oktatási törvény, amely előnyös a magyarság számára, nem lenne számtalan magyar településen víz- és csatornahálózat, nem lenne a Székelyföldet átszelő 12-es országút felújítva, és még sorolhatnám. Nem tekinthetünk el attól, hogy mi történik körülöttünk, meg kell hozni népszerűtlen intézkedéseket, nehéz döntéseket, de biztos vagyok benne, hogy az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának mérlege pozitív. - hangsúlyozta Borbély László. A politikai kommunikációnak két egyszerű szabálya van: rövid és érthető üzenetek és ismétlés – fogalmazott Kovács Péter az SZKT- én elhangzott felszólalásában. “Tőkés László mindent megtett azért, hogy az EP alelnöke maradjon. Tőkés Lászlónak tudtára adta a magyar, a német és a román EP delegáció, hogy ebben a törekvésében nem támogatja. Tőkés László azért nem “vállalt” egy újabb mandátumot, mert tudta, hogy alulmaradna egy szavazáson” – sorolta a Szövetség főtitkára a rövid, érthető üzeneteket. Hozzátette: “Tőkés László mindent megtett azért, hogy az EP alelnöke maradjon. Tőkés Lászlónak tudtára adta a magyar, a német és a román EP delegáció, hogy ebben a törekvésében nem támogatja. Tőkés László azért nem “vállalt” egy újabb mandátumot, mert tudta, hogy alulmaradna egy szavazáson”. A politikai vitát követően Kelemen Hunor szövetségi elnök még elmondta, Tőkés László európai parlamenti alelnökké való választását annak idején az RMDSZ is támogatta, így az a tény, hogy most Tőkés László támogatottság hiányában nem indul az alelnöki tisztségért, az RMDSZ-t bántja, ugyanakkor Tőkés László eddigi tevékenységét minősíti.