Borbély László Párizsban: a klímaváltozás, a szélsőséges időjárás elleni küzdelem terén a következő évek kulcsfontosságúak lesznek

2015.12.06. | Környezetvédelem

A globális klímavédelem, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a környezettudatos életmód tekintetében nekünk, parlamenti képviselőknek is mentalitásváltásra van szükségünk. Kormányainkat és társadalmainkat csak így tudjuk meggyőzni arról, hogy bolygónk jövője szempontjából a klímaváltozás, a szélsőséges időjárás elleni küzdelem terén a következő évek kulcsfontosságúak lesznek” – hangsúlyozta Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, az Interparlamentáris Unió (IPU) Román Csoportjának alelnöke vasárnap, december 6-án az ENSZ 21. klímakonferenciáján (COP21).

A párizsi klímacsúcson, amelyen többek között Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Achim Steiner, az ENSZ főtitkárhelyettese, a világszervezet környezetvédelmi programjának felelőse, Saber Chowdhury, az Interparlamentáris Unió (IPU) elnöke, Claude Bartolone, a francia nemzetgyűlés elnöke, Gérard Larcher, a francia szenátus elnöke és Arnold Schwarzenegger, az R20 Éghajlatváltozással foglalkozó nemzetközi non-profit szervezet alapítója is részt vettek, a fenntartható fejlődés környezetvédelmi pillérei mellett a társadalmi és gazdasági szempontok is kiemelt hangsúlyt kaptak.

A klímaváltozással foglalkozó akcióterv mellett fontos lenne, ha az Interparlamentáris Unió egy, a fenntartható fejlődésre vonatkozó akciótervet is kidolgozna. Ha ez megvalósulna, a nemzeti parlamentek is következetesebbek tudnának lenni törvényhozási folyamataikban, mi több, mulasztásaikat is könnyebben számon lehetne kérni rajtuk” – fogalmazott felszólalásában Borbély. Hozzátette, az emberiség számára az elmúlt 30 évből talán az idei a legfontosabb, hiszen olyan fontos nemzetközi események kerültek megrendezésre – júliusban az etiópiai Addis Abebaban került sor a fenntartható fejlődésre szánt pénzügyi támogatások megvitatására, ezt követte szeptemberben az ENSZ-közgyűlés, amelynek keretén belül jóváhagyták a 2015 utáni fenntartható fejlesztési célokat, most pedig a párizsi klímacsúcs –, amelyek konkrét megoldásokkal szolgálnak az éghajlatváltozás visszaszorítására.

Az Interparlamentáris Unió (IPU) Román Csoportjának alelnöke beszédében kiemelte: Románia aktív szerepet kíván vállalni ebben a folyamatban, regionális központtá szeretne válni, éppen ezért 2016 április 18-19. között harmadik alkalommal is megszervezi nemzetközi szemináriumát a fenntartható fejlődés kapcsán, amelynek keretén belül remélhetőleg egy olyan nyilatkozatot is elfogadnak majd, amelyben Románia, a következő 15 évre, politikailag is elkötelezi magát a fenntartható fejlődés megvalósítása mellett.