Borbély László: Románia fenntartható fejlődési stratégiájának népszerűsítéséhez egy országos kommunikációs stratégia kidolgozására van szükség

2016.04.20. | Környezetvédelem
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély László: Románia fenntartható fejlődési stratégiájának népszerűsítéséhez egy országos kommunikációs stratégia kidolgozására van szükség

Az energiahatékonyság, a fenntartható városi közlekedés,  valamint az éghajlatváltozás témakörével kapcsolatos kommunikációs platformok kiépítésének feltételei voltak a fő témái annak a Klímaváltozási Fórumnak, amelyet a Közép- és Kelet-európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) szervezett április 20-án, szerdán Bukarestben. Borbély László, a képviselőház fenntartható fejlődési albizottságának elnöke, a REC igazgatótanácsának tagja az éghajlatváltozás hatásainak a Fenntartható Fejlesztési Célok (SDG) összefüggésében tartott előadást. 

Nagyon fontosnak tartom, hogy olyan kommunikációs platformokat hozzunk létre, amelyekbe bevonjuk a civil szféra képviselőit is, és azoknak a nem kormányzati szervezeteknek és szakembereknek a tudását, a tapasztalatait felhasználjuk, akik már régóta foglalkoznak ezzel a témával. A parlamenti albizottság mellett egy olyan konzultatív tanács létrehozására lenne szükség – ez már más országokban is létezik –, amely kifejezetten nem kormányzati szervezetek vezetőiből, képviselőiből állna, akik már konkrét projekteken dolgoznak a fenntartható fejlődési célkitűzések kapcsán. Meghívnánk a Román Akadémia tagjait és a civil társadalom képviselőit is” – fogalmazott a fórumon Borbély László. Elmondta, a keddi nap folyamán az Interparlamentáris Unió elnökével, Saber Chowdhuryvel a bukaresti Közgazdaságtudományi Egyetem (ASE) tanáraival és diákjaival beszélgettek a fenntartható fejlesztési célok gyakorlati kivitelezésének lehetőségeiről, hiszen fontos, hogy ennek a procedúrának akadémiai háttere is legyen, fontos, hogy a fiatalok aktív részei legyenek ennek a folyamatnak. 

Felszólalásában Borbély elmondta: egy másik konkrét terv, mely az ország fenntartható fejlődési stratégiájának fontosságát és népszerűsítését célozná meg, egy országos kommunikációs stratégia kidolgozása lenne, kifejezetten ebben a témakörben. „Erre vannak európai uniós támogatások, a Környezetvédelmi Alapnak is vannak erre vonatkozó pályázatai, ezeket ki kell használni, és egy olyan kommunikációs fórumot létrehozni, amelybe önkormányzati intézményeket, a témában jártas alapítványokat is be kell vonni” – hangsúlyozta Borbély, hozzátéve, reméli ezen elképzelések még ebben az évben konkretizálódnak.

 

 

 

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.