Borbély László Szatmárnémetiben: az EP-választások sikere a jó szervezésen is múlik

2014.05.14. | Önkormányzatok , Szatmár , európai parlamenti választások

Fotó: Csedő Attila

Az RMDSZ Szatmár Megyei Szervezetének kibővített polgármester találkozóján vett részt Borbély László politikai alelnök, ahol Pataki Csabával, az RMDSZ Szatmár Megyei Szervezetének elnökével, Antal Lóránttal, az RMDSZ EP-képviselőjelöltjével, valamint Nagy Szabolccsal, az Szatmár Megyei Szervezet ügyvezető elnökével az európai parlamenti választást érintő teendőkről és a 2-es körzetbeli időközi parlamenti választással kapcsolatos lehetőségekről egyeztettek. Ezt követően Borbély László sajtótájékoztatót tartott az RMDSZ székházban.

A sajtótájékoztatón Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke hangsúlyozta: az a tény, hogy egyesek Szatmár megyében azt nyilatkozzák, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megakadályozzák az RMDSZ-t abban, hogy nyerjen az időközi parlamenti választásokon, bizonyítja, hogy a romániai magyarság, a Szövetség mennyire erős. „Ez megerősít minket abban a hitben, hogy ha összefogunk, sikerül megnyerni a választásokat. A mi érdekünk az, hogy minél több magyar képviselő bejusson az európai parlamentbe. Az RMDSZ 1993 óta a jobboldali szövetség tagja az EP-ben, és elmondhatom, hogy az elmúlt 5 évben az a 19-20 magyar képviselő, aki ott képviselte az összmagyarságot, nagyon jól együtt tudott dolgozni. Ha már nemzetstratégiáról beszélünk, ez a fontos a jövőre nézve is. Ez az RMDSZ üzenete” – fogalmazott Borbély László Szatmáron. Victor Ponta miniszterelnök délelőtti szatmári sajtótájékoztatójára utalva, hozzátette: üdvözli a miniszterelnök azon ígéreteit, amelyek értelmében mind a szatmári körgyűrű, híd, mind pedig a tasnádi polgármesteri hivatal munkálatai elkezdődnek. „Mi csak örülni tudunk ezeknek a terveknek, hisz ez azt jelenti, hogy figyelembe vették a 2014-es költségvetés kapcsán tett javaslatainkat, amelyeket az akkori többség visszautasított, és őszintén remélem, hogy betartják a mai nap során tett ígéreteiket” – fogalmazott Borbély. Hozzátette, fontos, hogy a szatmári magyarság bízzon abban, hogy együtt erősek tudunk lenni.

„Egy választás soha nem csak azon múlott, hogy ki hány zászlót, hány plakátot tűzött ki. A polgármesterek és a területi elnökök munkájának, mozgósításának köszönhettük, hogy a választó polgárok éltek szavazati jogaikkal, mert megértették azt, hogy minden egyes magyar település jövője attól is függ, hogy a romániai, erdélyi magyarság rendelkezik-e bukaresti parlamenti, illetve brüsszeli, európai parlamenti képviselettel” – számolt be a politikai alelnök.

Antal Lóránt, az RMDSZ és a MIÉRT közös európai parlamenti képviselőjelöltje Szatmár megyei körútján az európai parlamenti-, és az időközi parlamenti választás fontosságára hívta fel a választók figyelmét.

„Udvarhelyszéken van egy mondás, amit a fiatalokra szoktak mondani: nagy fenyő alól nehéz kinőni. Ez viszont nem azt jelenti, hogy nem is lehet. Nekünk ezt a "kinövési folyamatot” kell támogatnunk Erdély-szerte, s arra bátorítani a fiatalokat, hogy csatlakozzanak a kezdeményezésekhez, vállaljanak szerepet a politikai életben, s akkor közvetlenül is hatással lehetnek azokra a történésekre, amelyek őket érintik” – fogalmazott Antal Lóránt az RMDSZ Szatmár Megyei Szervezetének küldöttgyűlésén.

Ezt követően a politikusok felavatták Sárközújlakon a helyi forrásokból megvalósított esküvői termet. A házasságkötő terem átadásán Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke hangsúlyozta, fontos a települések fejlődése szempontjából az erős helyi közösség, mint ahogyan az is, hogy minden egyes alkalommal ez a közösség felmutassa erejét. „Ezt a szolidaritást május 25-én is meg kell mutatnunk, azért, hogy több magyar képviselőnk legyen mind a román parlamentben, mind pedig Brüsszelben, az EP-ben” - szögezte le Borbély.

„Az RMDSZ egy olyan keret, amely lehetőséged ad fiatalnak és idősnek egyaránt, hogy hallassa hangját. Én most a fiatalok nevébe szólok Erdély-szerte mindenkihez. Május 25-én a közösség erejét kell megmutatnunk, akkor, amikor a demokrácia adta jogainkkal élünk” – magyarázta az átadón megjelenteknek Antal Lóránt, EP-képviselőjelölt.

„Reális esély van arra, hogy ebből a körzetből, a történelem folyamán először, magyar képviselőjelöltet juttassunk a bukaresti parlamentbe és megbízható képviseletet biztosítsunk ennek a körzetnek. Én azért akarok képviselő lenni, hogy a körzetben élők ügyeit tudjam előre vinni, s hogy végre nekik is olyan képviselőjük lehessen, aki hatékonyan képviseli az érdekeiket Bukarestben, s nem csak üres ígéretekkel halmozza el őket” – fogalmazta meg céljait Nagy Szabolcs, aki az időközi választásokon az RMDSZ színeiben indul a Szatmár megyei 2-es választókörzetben.