Borbély László: “Tokay György megérdemli a Kölcsey-díjat”

2013.01.24. | Kultúra , Arad

Borbély László: “Tokay György megérdemli a Kölcsey-díjat”

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke január 22-én részt vett Aradon, a Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezett ünnepségen. Az aradi Kölcsey Egyesület és az Arad megyei RMDSZ által megszervezett rendezvényen sor került a Kölcsey díjak átadására. Az idei év díjazottjai Tokay György volt parlamenti képviselő, kisebbségügyi miniszter, Románia volt litvániai nagykövete és Brittich Erzsébet képzőművész voltak.

Tokay György munkásságát Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, parlamenti képviselő méltatta: „Ez egy fontos pillanat a Tokay György életében, ugyanakkor egy fontos esemény az aradi magyar közösség számára és számomra is, hiszen a Magyar Kultúra Napján egy díjat adhatunk át Tokay Györgynek, az aradi magyar közösségért valamint a romániai magyarságért folytatott munkájának elismeréséül. Tokay György magasra állította a mércét. Az ő munkásságának elveit követve felállíthatnánk a Tokay mértékegységet, amelynek ismérvei az emberség, intelligencia, empátia és az elegancia lennének. Tokay György ezt képviselte az utóbbi 23 évben a romániai magyar közösség életében”- mondta Borbély László. Hozzátette: “Hiányzik a jelenléte és hiányzik a munkája Bukarestben. 1990-ben, amikor az emberek még nem fogtak éhségsztrájkba, ha valamivel nem értettek egyet, Tokay György megtette ezt az aradi Csíki Gergely Főgimnázium érdekében. Jelzésértékű tehát, hogy ma ebben az iskolában adjuk át neki a Kölcsey-díjat.”

A Kölcsey-díjat minden év január 22-én adja át az aradi Kölcsey Egyesület, olyan kiemelkedő munkásságot felmutató személyiségnek, aki sokat tettek az Arad megyei magyarságért, vagy kiemelkedőt alkottak a magyar kultúra művelése terén.

Az ünnepséget Pataky Sándor, aradi festőművész emlékkiállításának megnyitójával zárták.