Borbély László vezette az Európai Egészségügyi és Környezetvédelmi Miniszteri Bizottság második ülésének munkálatait

2012.02.14. | Egészségügy , Környezetvédelem

Az Európai Egészségügyi és Környezetvédelmi Miniszteri Bizottság hatékonysága szempontjából elsődleges fontosságú a Pármai Nyilatkozat vállalásainak gyakorlatba ültetését biztosító és ellenőrző nemzeti struktúrák létrehozása, finanszírozása.

Az intézkedések meghozatala érdekében a közeljövőben az Egészségügyi Minisztériummal közösen egy minisztériumközi bizottságot fogunk létrehozni – nyilatkozta Borbély László az Európai Egészségügyi és Környezetvédelmi Miniszteri Bizottság társelnöke február 14-én, Bonnban.

Az Európai Egészségügyi és Környezetvédelmi Miniszteri Bizottság 2010-ben létesült Pármában. A bizottság tagjai Románia, Törökország, Azerbajdzsán és Fehéroroszország környezetvédelmi miniszterei, valamint Franciaország, Málta, Szerbia és Szlovénia egészségügyi miniszterei. A minisztereken kívül a bizottság tagja az Egészségügyi Világszervezet európai vezetője, az UNECE főtitkára, az UNEP európai irodájának vezetője és az Európai Bizottság képviselői.  A miniszteri szintű bizottság központi politikai szerepet játszik a Pármai Nyilatkozat vállalásainak nemzeti és nemzetközi szintű életbeléptetésének koordinálásában

Borbély László környezetvédelmi és erdészeti minisztert 2011 májusában választották az Európai Egészségügyi és Környezetvédelmi Miniszteri Bizottság társelnökévé.

A környezetvédelmi és erdészeti miniszter szorgalmazására a bizottság tagjai megbízták, hogy a következő Európai Környezetvédelmi Tanácson ismertesse a bizottság eddigi tevékenységét. Borbély László véleménye szerint ezen lépés azért szükséges, mert így a bizottságnak alkalma lesz egy hathatósabb részvételt kérni az európai struktúráktól.

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Bizottsága (CSD) 19-ik Ülésének elnökeként szerzett tapasztalata alapján a környezetvédelmi miniszter fontosnak tartotta, hogy a RIO+20-as konferencia előkészítésével kapcsolatos dokumentációkba bekerüljön az egészségügy fogalma is, mint a fenntartható fejlesztés egyik előfeltétele.