Borbély Lusakában: a politikusoknak funkcióikat arra is fel kell használniuk, hogy a globálisan megfogalmazott fenntartható fejlesztési stratégiák helyi szinten is gyakorlatba ültethetőek legyenek

2016.03.21. | Képviselőház

A nemzetközi humanitárius jogok betartásának előmozdítása és támogatása, a fiatalok társadalmi szerepvállalásának növelése, valamint a fenntartható fejlődési stratégiák gyakorlatba ültetésének kihívásai képezik az Interparlamentáris Unió (IPU) 134. közgyűlésének fő témáit idén, a zambiai Lusakában. A március 19–23. közötti magas rangú eseményen Romániát Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke képviseli.

„A mai nap során az Interparlamentáris Unió elnökével, Saber Chowdhuryvel és főtitkárával, Martin Chungongal egyeztettem, és ismételten meghívtam őket arra az április 18–19. közötti szemináriumra, amelyet a Román Parlament és az IPU idén harmadik alkalommal szervez meg közösen Bukarestben. Az előző szemináriumon a régióból 15 ország parlamenti képviselői vettek részt, az elfogadott zárónyilatkozatban pedig mindenki egyetértett abban, hogy a politikusok funkcióikat arra is fel kell használják, hogy a globálisan megfogalmazott stratégiák helyi szinten is gyakorlatba ültethetőek legyenek a hazai igények, prioritások figyelembe vételével. Az idei szeminárium a Fenntartható Fejlődési Célok (SGD) szerepét és fontosságát tárgyalja majd, és a szeminárium alkalmával a Román Parlament ünnepélyes ülésen egy, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos nyilatkozatot is elfogad majd” – nyilatkozta Borbély László. A beszélgetésen az IPU elnöke megerősítette, hogy részt vesz a tavaszi szemináriumon.

Az egyeztetésen a képviselőház külügyi bizottságának elnöke hangsúlyozta: fontos lenne, ha az IPU mielőbb elkészítene egy belső elemzést a Fenntartható Fejlődési Célokról, és egy olyan kézikönyvet állítana össze a nemzeti parlamentek képviselői számára, amely konkrét információkat, utasításokat tartalmazna a következő évekre, és egy olyan szakmai alapot biztosítana a parlamentek számára, amelyekre építeni lehetne a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos törvénytervezeteket. „Emellett az is fontos, hogy regionális központokat alakítsunk ki, amelyek húzóerőkként működnének a régión belül. Románia szerintem az elmúlt három évben bebizonyította, hogy képes lenne ezen feladat ellátására” – tette hozzá Borbély.

Elmondta, a fenntartható fejlődési stratégia gyakorlatba ültetése kapcsán az is nagyon fontos, hogy minél több információ jusson el az iskolákba, az egyetemekhez és a különböző civil szervezetekhez, de emellett az ENSZ intézményeivel is szorosabbra kell fogni a kapcsolatot, hiszen a helyi kezdeményezések, elképzelések sokkal hatékonyabban kivitelezhetőek nemzetközi támogatással.