Borbély: Mindannyiunk felelőssége a környezetünk védelme

2013.07.29. | Környezetvédelem , ENSZ

Borbély: Mindannyiunk felelőssége a környezetünk védelme

Környezetvédelmi diplomácia a gyakorlatban címmel tartott előadást ma, július 29-én Bukaretben  Borbély László, a Képviselőház Külügyi Bizottságának elnöke az Új perspektívák a diplomáciában elnevezésű nyári egyetem keretében.  A rangos rendezvényt  az  Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Romániai Ifjúsági Egyesülete szervezte és előadásokat tartottak többek között Titus Corlăţean, Románia külügyminisztere és Mircea Geoană, a Szenátus és Képviselőház közös Shengen  Bizottságának elnöke is.

Borbély László pályafutása során több nemzetközi szervezetben is vezető tisztséget betöltve képviselte Románia környezetvédelmi érdekeit. Ilyenek  az Egyesült Nemzetek  Szervezetének Fenntartható Fejlődési Bizottságának (CSD 19) elnöki tisztsége, amelyet Borbély László 2010 és 2011 májusa között töltött be, vagy  az ENSZ Környezetvédelemért és Egészségügyért felelős Európai Miniszteri Tanács tagja, majd társelnöke 2010 és 2012 között.

Saját tapasztalatomból kiindulva azt látom, hogy a diplomáciai keretek között mindent meg kell tenni a környezetünk védelmében, és a nagy nemzetközi szervezetek odafigyelnek erre a problémára, mégis a legfontosabb a kis közösségek, valamint az egyének szintjén tudatosítani, hogy mindannyiunk felelőssége a környezetünk védelme. Fontosak az ENSZ döntései, fontos kidolgozni az irányelveket, de még fontosabb megértetni a hazai politikusokkal, hogy oda kell figyelnünk a környezetünkre és olyan programokat, fejlesztési lehetőségeket kell kidolgozni, amelyek összhangban vannak a környezetvédelmi irányelvekkel. – hangsúlyozta Borbély László az előadásában. Meggyőződésem, hogy a kisebb közösségek tudják a legtöbbet megtenni azért, hogy az elkövetkező generációk is egy élhető környezetet kapjanak örökül, hiszen ha mindenki egyénileg odafigyel arra, hogy  a lehető legkevésbé szennyezze a környezetét, akkor nagy baj nem történhet – tette hozzá a politikus.

Borbély László az előadást követően elbeszélgetett a résztvevőkkel, akik nem csak a környezetvédelemről, de az Uniós alapok lehívásáról, civil szervezetek szerepéről és politikai kérdésekről is faggatták a bizottsági elnököt.