Borbély: nagyobb hangsúlyt kell helyezni az emberi jogi kérdésekre

2013.05.29. | Külkapcsolatok , ENSZ , Emberi jogok

Borbély: nagyobb hangsúlyt kell helyezni az emberi jogi kérdésekre

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának képviselőivel találkozott ma délelőtt Genfben Borbély László, a képviselőház Külügyi Bizottságának elnöke.

A panelbeszélgetések fő témája az volt, hogy az egyes országok parlamentjei miben tudnának hozzájárulni az Emberi Jogi Tanács tevékenységéhez.A genfi találkozón Borbély az Interparlamentáris Unió főtitkárával, Anders B. Johnssonnal, a genfi ENSZ Hivatalának igazgatójával, Kassym-Jomart Tokayevvel, az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának (UNEP)keretén belül az Európai Regionális Iroda igazgatójával, Jan Dusikal, valamint az Egyesült Nemzetek Kereskedelmi és Fejlesztési Kongresszusának (UNCTAD) főtitkár-helyettesével, Petko Draganovval találkozott.

„Jan Dusikkal,  az Európai Regionális Iroda igazgatójával, azt tárgyaltuk meg, hogy milyen lehetőségek merülnek fel az Egyesült Nemzetek Szervezetének a fenntartható fejlődésről szóló konferenciája (ENSZ „Rió+20”) után a zöld beruházások, illetve a fenntartható termelés és termékek terén” – nyilatkozta Borbély, hozzátéve, a tavalyi „Rió+20” konferencián fogadták el ezt a fenntartható fejlődésre és termelésre vonatkozó nyilatkozatot, amelyeket az ENSZ Fenntartható Fejlődési Bizottsága (CSD) még az ő elnökségének idején dolgozott ki. „Ezek a kérdések, dokumentumok most is nagyon aktuálisak, hiszen a fenntartható fejlődés témaköre kiemelt helyet foglal el a nemzetközi politikában napjainkban is” – szögezte le Borbély László. Elmondta, fontos, hogy a tagállamok parlamentjei, kormányai a következő periódusban olyan döntéseket hozzanak, amelyek révén támogatni tudják az ENSZ kezdeményezéseit.
A genfi ENSZ Hivatalának igazgatójával, Kassym-Jomart Tokayevvel találkozva, Borbély László kiemelte: Románia aktívabban szeretne részt venni a továbbiakban az Egyesült Nemzetek Szervezetének tevékenységében, és nagyobb hangsúlyt fog a jövőben fektetni azokra a döntésekre, amelyek a stabilitást befolyásolják.

A parlamentek szerepére is kitérve, Borbély László elmondta: fontos az, hogy túl a dokumentumokon, túl azon, hogy minden országnak megvan a saját jellegzetessége, hatni kell a parlamentekre, hogy azok nagyobb hangsúlyt helyezzenek az emberi jogi kérdésekre. „Emellett a civil szervezeteket és a különböző intézmények képviselőit is be kell vonni a párbeszédbe. Túl az ENSZ dokumentumain, a politikai akarat is nagyon fontos a nemzeti parlamentek részéről. Szerencsés helyzetben vagyok, mivel egy kisebbséget képviselek a román parlamentben, és tudom mit jelent – 23 éve már – a közösségi jogokért harcolni, tudom mit jelent nemzetközi dokumentumokra hivatkozni, és azt is tudom, hogy addig amíg a többséget nem sikerül meggyőzni, javaslatainkat nem fogadják el. Ezért van szükség a politikai akarat mellett, dialógusra is” – fogalmazott Borbély László Genfben.
Ezt követően a kisebbségi európai polgári kezdeményezést is megemlítette, példaként arra, hogy akkor amikor nincs hajlandóság bizonyos intézmények részéről arra, hogy figyelembe vegyék egy száz milliós európai kisebbség véleményét, jogait, ilyen szerű kezdeményezések tudnak születni, általuk bebizonyítva azt, hogy a kisebbségi kérdést Európán belül nem lehet csak úgy leseperni az asztalról.
„A tervek szerint, a román parlament égisze alatt, a Külügyi Bizottság kezdeményezésére az ősz folyamán egy regionális szemináriumot fogunk megszervezni, az emberi és a kisebbségi jogokról, politikákról, parlamenti szinten” – tájékoztatta a genfi találkozó résztvevőit Borbély László.