Borbély: nem alkalmazhatunk kettős mércét az ukrajnai nyelvtörvény kapcsán

2014.03.11. | Kisebbségvédelem , Anyanyelvhasználat

Borbély: nem alkalmazhatunk kettős mércét az ukrajnai nyelvtörvény kapcsán

Az ukrajnai fejleményekről, a krími ukránok és az oroszajkú lakosság közötti konfliktusok alakulásáról, illetve az ezzel kapcsolatos román parlamenti álláspontról tartott sajtótájékoztatót ma, 2014. március 11-én, Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke és Petru Filip, a szenátus külügyi bizottságának elnöke.

„Aggodalommal figyeljük a Krím félszigettel kapcsolatos fejleményeket. Bízunk abban, hogy az ukrajnai helyzet nem éleződik tovább, és azok a lépések sem folytatódnak, amelyek teljesen ellentétesek a nemzetközi kötelezettségekkel, a demokrácia alapelveivel. Románia elvárja, hogy a Krím félszigeten tartózkodó oroszországi erők tartsák be az Ukrajna szuverenitását és területi épségét garantáló 1994-es Budapesti Memorandum előírásait. Meggyőződésünk, hogy ezen vállalt kötelezettségek betartása, valamint a kisebbségvédelmi normák és az ukrán nyelvtörvény tiszteletben tartása az egyetlen megoldás a térség stabilitásának és biztonságának helyreállítására” – fogalmazott Borbély László. Hozzátette, Románia továbbra is támogatja Ukrajna európai útját és integrációját, amely csak abban az esetben lehet sikeres, amennyiben tiszteletben tartják a helyi kisebbségi közösségek jogait.

Borbély László elmondta, Ukrajnában nagyszámú magyar és román közösség él, akik eddig anyanyelvüket szabadon használhatták. „Elhamarkodott és téves volt az ukrajnai nyelvtörvény hatályon kívül helyezése, de szerencsére a tegnap ígéretet kaptunk az ukrán hatóságoktól arra, hogy hamarosan visszatérnek a nyelvtörvény előírásaira. Annak ellenére, hogy most együtt harcolunk az ukrajnai románok és az ukrajnai magyarok kisebbségi jogaiért, Romániában mikor erről tárgyalunk még mindig elutasító magatartást tapasztalunk egyes pártok részéről. Nem lehet kettős mércét alkalmazni, az ukrajnai nyelvtörvény előírásaihoz hasonló nyelvtörvényt itt is érvényesíteni kellene” – szögezte le Borbély László.