Borbély: nem szabad az ellenzéket megkerülni a népszavazás törvényénél

2013.05.31. | Aktuálpolitika , Alkotmány

Borbély: nem szabad az ellenzéket megkerülni a népszavazás törvényénél

"Határozottan ellenzi az RMDSZ a népszavazások érvényességi küszöbének a 50%-ről 30%-ra való csökkentését, egyrészt mert a hatalmon levő pártok, egyáltalán nem konzultáltak az ellenzékkel, annak ellenére, hogy mi felajánlottuk nekik, hogy üljünk le tárgyalni az erre vonatkozó törvénykezdeményezésről, másrészt mivel nem tartották be még  a módosító javaslatokra vonatkozó  határidőket sem” – nyilatkozta Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke. Hozzátette, valami miatt annyira sürgős volt nekik ez a jogszabály, hogy felrúgták a házszabályt, és az RMDSZ-nek a  jogszabályra vonatkozó módosító javaslatait teljesen figyelmen kívül hagyták.

„Egyértelmű, hogy attól félnek, nem lesz meg az 50 százalékuk amikor meghirdetik a referendumot az alkotmánymódosítással kapcsolatban, pedig mi hangsúlyoztuk, hogy 2003-hoz hasonlóan, amikor még két napig lehetett szavazni, megvalósítható lenne az ilyen kiemelt dokumentumoknál az, hogy lehessen három napig szavazni. Ezt eldöntheti akár egy kormányhatározat, vagy bele lehet fogalmazni a referendum törvényébe is, mert ez tényleg egy olyan kérdés, amely minden állampolgárt érint” – mondta Borbély.

Az alelnök kifejtette: a Szociál-Liberális Szövetség (USL) döntése mindenképp hátrányosan érinti a kisebbségi érdekvédelmi szervezetet, a romániai magyarságot, mert a jogszabályt kihasználva, például a közigazgatási egységeknél, egy nagyobb község esetében, ahol többségben van a román lakosság, már 30%-kal eldönthetik, hogy beolvasszák vagy átcsatolják a települést egy másik községhez, ez által megváltoztatva az etnikai arányokat.

„Emellett a polgármestereket is könnyebben le lehet ezentúl váltani, amire eddig csak 50%-os jelenlét esetében volt lehetőség” – magyarázta Borbély, hozzátéve: az RMDSZ-nek komoly fenntartásaink vannak azzal kapcsolatosan, hogy ez a jogszabály az alkotmánynak megfelel és remélik, hogy az alkotmánybíróság visszautasítja ezt a törvénykezdeményezést amely így visszakerül a parlamentbe. Mi csak annyit kérünk, hogy egy ilyen fontos kérdésben konzultáljanak az ellenzékkel, hiszen nem csak párt-szempontokat kell figyelembe venni, mert a referendum egy releváns állampolgári jelenlétet kell feltételezzen” – szögezte le Borbély.