Borbély: nemzetközi szintű fellépésre van szükség a hatalmukkal visszaélni szándékozó országokkal szemben

2014.06.11. | RMDSZ , Környezetvédelem , gazdaság , Külkapcsolatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély: nemzetközi szintű fellépésre van szükség a hatalmukkal visszaélni szándékozó országokkal szemben

Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, a Dél-Korea újonnan kinevezett romániai nagykövetével, Park Hyo-Sunggal találkozott ma, június 11-én Bukarestben. A találkozón a két ország belpolitikai helyzetéről, gazdasági valamint környezetvédelmi együttműködéséről, a kereskedelmi kapcsolatok jövőbeni kibővítéséről, valamint a fennálló Észak-koreai veszélyről beszélgettek.

„Dél-Korea és Románia között hosszú múlttal rendelkező gazdasági és környezetvédelmi együttműködés áll fenn, az ENSZ-en keresztül mindig megvolt a kölcsönös támogatás az újrahasznosítható energiát, illetve a fenntartható fejlődést célzó projektek iránt. Románia területén jelenleg 24 koreai cég működik. Sikeres vállalkozások, pozitív példát jelenthetnek az új befektetők számára” – magyarázta a találkozón Park Hyo-Sung. Elmondta, ami az észak-koreai feszültségeket illeti, sajnos újabb nukleáris teszt-kísérlet növelné a veszélyhelyzetet, amely meglátása szerint nem csak a szomszédos országokra, de az egész világra kihatna.

 

A találkozón Borbély László hangsúlyozta: környezetvédelmi miniszterként, 2010 és 2012 között, valóban gyakran volt lehetősége az Egyesült Nemzetek Szervezetén keresztül a biodiverzitást célzó környezetvédelmi projektek során, dél-koreai szakemberekkel együtt dolgozni, és meggyőződése, hogy Romániának lenne mit tanulnia Koreától. „Románia számára fontos a két ország közötti gazdasági és politikai kapcsolatok megerősítése, és egyértelműen elítéljük a diktatórikus észak-koreai kezdeményezéseket a nukleáris kísérletek kapcsán” – magyarázta a találkozón Borbély. Hozzátette, nagyon fontos, hogy a következő időszakban nemzetközi szintű összefogás és fellépés történjen a hatalmukkal visszaélni szándékozó országokkal szemben. „Aggasztó, ami Kelet-Ukrajnában történik. Ha egy ország megengedheti magának, hogy nemzetközi egyezményeket rúgjon fel, ezt mások is követni fogják, ezért nemzetközi szinten prioritást jelent az ukrajnai helyzet stabilizálása” – fogalmazott Borbély László. 

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.