Borbély: pragmatikus megközelítések nélkül a migránskrízis nem oldható meg

2016.04.14. | Képviselőház , Külkapcsolatok

Borbély: pragmatikus megközelítések nélkül a migránskrízis nem oldható meg

Románia és Luxemburg menekültügyi politikájáról, az Európai Uniót mélyen megosztó migránskrízisről, valamint Románia Schengen-csatlakozásának esélyéről egyeztetett április 14-én, csütörtökön Bukarestben Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke Marc Angellel, a luxemburgi parlament külügyi, európai ügyek, nemzetbiztonsági, együttműködési és migrációs bizottságának elnökével.

A képviselőház külügyi bizottságának elnöke felszólalásában hangsúlyozta: jelentős esemény a luxemburgi küldöttséggel való találkozás, hiszen bár Luxemburg kis ország, Európa egyik legerősebb pénzügyi központja, és azt sem felejthetjük el, hogy az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker hosszú éveken át Luxemburg miniszterelnöke volt.

„Luxemburg mindig is támogatta Románia schengeni tagságát, de azt most be kell látnunk, hogy ebben az évben a menekülthullám miatt nehezebb lesz ezt a kérdést előbbre vinni. A következő hónapokban az EU-nak fontos döntéseket kell meghoznia mind menekültügyben, mind Oroszországgal kapcsolatosan. A mai találkozón mindkét fél egyetértett abban, hogy ezekben a kérdésekben nemcsak három-négy nagy országnak kell megfogalmaznia az álláspontokat az Európai Unión belül, hanem minden országnak lehetőséget kell adni, hogy beleszóljon a döntéshozatalba” – fogalmazott Borbély László. Hozzátette, ebben az időszakban egész Európa óriási kihívásokkal néz szembe, amelyek pragmatikus megközelítések nélkül nem lesznek megoldhatóak. „Ami a menekültkrízist illeti, azt gondolom, az Egyesült Nemzetek Szervezetének is többet kellene tennie, hiszen ez a jelenség nem regionális, nem európai probléma, messze túlmutat Európa határain” – hangsúlyozta Borbély. Elmondta, Klaus Iohannis államelnök júniusban Luxemburgba látogat, ami egyértelmű jelzés, hogy Románia komolyan veszi a Luxemburggal való bilaterális kapcsolatok megerősítését.

A találkozón a luxemburgi parlament képviselője elmondta: a migránskrízis erősen megosztja az európai népességet és politikusaikat, épp ezért fontos, hogy a Kelet és a Nyugat meghallgassa egymást, és együtt alakítsák az EU jövőjét. „Azt gondolom, a migránsválságot csak együtt tudjuk megoldani szolidaritással és közös felelősségvállalással” – hangsúlyozta az egyeztetésen Marc Angel.