Borbély: rugalmasabbá kell tenni az állampolgári kezdeményezést (AUDIÓ)

2014.11.18. | Európai Néppárt , Külkapcsolatok

Borbély: rugalmasabbá kell tenni az állampolgári kezdeményezést (AUDIÓ)

Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti csoportjának 21. elnökségi csúcstalálkozóján vett részt tegnap, november 17-én Brüsszelben.

A magas rangú találkozón, amelyen Manfred Weber, az EPP parlamenti frakciójának vezetője, valamint Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke is jelen volt, Borbély László a nemzeti parlamentek és az Európai Parlament (EP) közötti kapcsolat fontosságát hangsúlyozta. Az RMDSZ politikai alelnöke kiemelte: szükségét látja a rendszeresen megszervezett regionális találkozóknak, főként ami a tagországok külpolitikai és biztonságpolitikai stratégiáinak megvitatását illeti. A szervezést a regionális központok láthatnák el, amelyek az EP és az országok parlamentjei közötti szorosabb kapcsolattartásba is bekapcsolódhatnának.

Emellett, fontos lenne az állampolgári kezdeményezés rugalmasabbá tétele is, hogy az Európai Bizottság többé ne utasítsa vissza azt, még akkor sem, ha nem tartozik feltétlenül a hatáskörébe. A kezdeményezés olyan érzékeny témaköröket érint, mint az őshonos nemzeti közösségek, a kisebbségi jogok, amelyeket nem lehet megkerülni, és amennyiben összegyűl az 1 millió szavazat, fontos lenne, ha az EU ismét napirendi pontként tárgyalná a kezdeményezést” - hangsúlyozta Borbély László. Hozzátette, a polgári kezdeményezés procedúráját épp a napokban vizsgálja egy bizottság.

Az elnökségi csúcstalálkozót követően, az elöljárók egy munkaebéden vettek részt, ahol bemutatkoztak az Európai Néppárt által jelölt Európai Uniós biztosok. Ez követően, a délutáni órákban Borbély László az EPP politikai közgyűlésén vett részt.

Hanganyag:
Borbély László nyilatkozata