Borbély: statisztikai régiók léltrehozására lenne szükség

2013.05.10. | gazdaság , Régiók

Borbély: statisztikai régiók léltrehozására lenne szükség

„Az ország közigazgatási területi átszervezése nem kellene Románia első számú politikai prioritását jelentse, egyrészt mert az Európai Unió sem sürgeti ezt a lépést, másrészt meg a vezető politikai alakulatoknak sincs még konkrét elképzelése az adminisztratív átszervezésről” – fogalmazott Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke a Szövetségi Képviselők Tanácsának gyűlését nyító gazdasági konferencián ma, május 10-én délelőtt Nagyszebenben.

Elmondta, az RMDSZ álláspontja az, hogy elég lenne három-négy megyéből álló statisztikai régiókat létrehozni. „Mi vagyunk az egyetlen politikai alakulat, amely konkrét tervet nyújtott be a Parlamentbe a statisztikai régiók újraszervezéséről. Mi gazdasági térségekről beszéltünk, és konkrét javaslatunk van, szakértői elemzésekre alapozva.

A kormány még nem közölte, hogy milyen hatáskörökkel rendelkeznek majd a megalakulandó régiók. Az RMDSZ véleménye szerint meg kell erősíteni a megyéket, nem pedig új közigazgatási struktúrákat létrehozni” – szögezte le Borbély.

„Románia területi felosztása racionális gazdasági érvek alapján kell történjen, figyelembe véve azt, hogy az aktuális fejlesztési régiók nem megfelelőek, hiszen az egyes megyék között hatalmas gazdasági különbségek vannak, és ezeknek a megerősítése kudarc lenne. Arra kell törekednünk, hogy az egymáshoz földrajzi közelségben lévő önálló területi egységek között egy funkcionális kölcsönös kapcsolódás, együttműködés alakuljon ki” – hangsúlyozta a szövetségi alelnök előadásában, hozzátéve, az RMDSZ vezetősége éppen ezért lépett fel a hetekben az ellen, hogy a kormány felelősségvállalással, a parlament megkerülésével döntsön Románia területi felosztásáról. „Hasonló kérdésekben a parlament kell döntsön, vagy ha szükséges, a nép, népszavazás útján” – szögezte le Borbély.

A politikus előadásában kifejtette: az ország területi átszervezésénél szükség van mind a városi, mind a vidéki települések integrálódásának ésszerű irányítására, mind pedig a területi különbségek csökkentésére regionális szinten, hiszen egy országban, ahol a lakosság 45%-a vidéken él, ott a város-vidék kapcsolat elsődleges kell hogy legyen. „A törvénykezésre vonatkozó döntéseknek figyelembe kell venniük a lokális érdekeltségű kis- és közepes méretű policentrikus hálózatok létrejöttének a lehetőségét is, hiszen fontos szerepük lehet majd  a területi, gazdasági és társadalmi kohézió megteremtésében a 2014-2020-as programozási periódusban”- tette hozzá az alelnök.