Borbély László: szükséges az épületenergetikai hatékonyság növelése

2013.10.18. | Energia

Borbély László: szükséges az épületenergetikai hatékonyság növelése

„Az épületenergetikai hatékonyság növelése folyamatosan prioritást kellene jelentsen számunkra, mind energiatakarékossági, mind pedig költségcsökkentési szempontból. Ennek az alapjait Romániában már 2005-ben létrehoztuk, de még mindig szükség van szakképzett személyekre, akik auditálni tudják az épületek energiahatékonyságát" – fogalmazott Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke pénteken, október 18-án, azon az Épületenergetikai Auditorok Egyesülete (AAEC) által szervezett konferencián, amelynek fő témája a romániai épületek energiahatékonysága volt.

Elmondta, hogy az elmúlt években végre Románia is felmérte a gazdasági hasznát ezeknek a befektetéseknek, és ma már megközelítőleg 1400 felújított épületet találunk országos szinten. „Szükség lenne a törvénykezés szigorítására, illetve újabb kedvezményekre is, abban az esetben, ha valaki energiahatékony házat szeretne felépíteni. A Zöld-ház program, amely akkor indult be, amikor a környezetvédelmi szaktárcát vezettem 2010-ben, egy sikeres és hatékony program volt, két év leforgása alatt több mint negyvenkét ezer család pályázott rá. Sajnos a program egyelőre leállt, de remélem, hogy hamarosan újraindul” - nyilatkozta Borbély, aki szerint mindenképp szükség lenne a téma kapcsán az ügyben érintett minisztériumok képviselőivel egyeztetni.

A szövetség politikai alelnöke felszólalásában elmondta, támogatja az Épületenergetikai Auditorok Egyesületének törekvéseit, hiszen ő maga is fontosnak tartja a romániai épületek energiahatékonyságának növelését.