Borboly Csaba: köszönöm a bizalmat!

2012.06.12. | Hargita , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borboly Csaba: köszönöm a bizalmat!

Hargita Megye Tanácsa a közigazgatási erőforrások központjaként folytatja munkáját

– Megnyerte a magyar–magyar versenyt az RMDSZ – összegezte a választási eredményeket Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának és az RMDSZ Hargita Megyei Egyeztető Tanácsának elnöke június 12-én tartott kampányértékelő sajtótájékoztatóján.

A tanácselnök a román–magyar versennyel kapcsolatban így nyilatkozott:

– A jelenlegi választási rendszernek torzító hatása is van, aminek következtében minden térségben a nagyobb támogatottságot élvező párt került előnyös helyzetbe, így Székelyföldön az RMDSZ, szórványban pedig a két nagy román párt megakoalíciója, az USL. Ennek következtében a román–magyar versenyt nem nyertük meg, de ez egyedi eset, amely a válságkormányzás idején, a kormánybuktatás után egy hónappal történt. Bízom benne, hogy ezután a román pártkoalíció veszít erejéből, és négy év múlva visszaszerezzük azt, ami most elveszett. Visszaszerezhető a most néhány szavazat hiányával elveszített Szatmár és Maros megye tanácsa, valamint Marosvásárhely is! – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Az újraválasztott tanácselnök a jövőre nézve a legfontosabb feladatnak a magyar egység visszaállítását tartja. Megyeitanács-elnökként a rendelkezésére álló eszközök segítségével a román–magyar párbeszéd és a magyar–magyar politikai közeledés szorgalmazásán fog dolgozni, hiszen szerinte mindkét együttműködés kulcsfontosságú Székelyföld boldogulása szempontjából.

Borboly Csaba a megyei tanács következő négy évre vonatkozó elsődleges feladataként a fejlesztéspolitikát jelölte meg.

– Hargita megye fejlesztéspolitikájában elsődleges partnerként a polgármesterekre, valamint a megyei és a helyi tanácsosokra számítok, ezért azokkal a pártokkal alakítok ki szorosabb együttműködést, amelyek polgármesterekkel rendelkeznek. Az eddig is jól működő polgármesterfórumokat folytatom, azzal a változtatással, hogy térségenként és az összes párt polgármesterével közösen szeretném ezeket megtartani – határozta meg jövőbeni terveit az elnök. Kifejtette, elsősorban az MPP és az USL vezetőivel szeretne szorosabb szakmai együttműködést kialakítani – az MPP-s színekben mandátumot nyert megyei tanácsosoknak már elküldte az együttműködés kereteit meghatározó egyeztetésre vonatkozó felkérését –, de természetesen együttműködik mindenkivel, helyet kap mindenki a döntések meghozatalának folyamatában, hiszen a különböző szempontok és érdekek figyelembevételével eredményesebben lehet dolgozni. Ilyenformán megfelelő keretek között a megyei tanács a politikai megnyilvánulások fóruma is kíván lenni. A megyei tanács elnöke a demokrácia jegyében az egyes pártok pártpolitikai tevékenységéhez is rendelkezésre bocsátja a megyei tanács infrastruktúráját.

A tanácselnök az USL-vel való együttműködés kapcsán kifejtette, a bukaresti kormánnyal való kapcsolattartásban számít a szövetség segítségére, hiszen a román és a magyar közösség problémái közösek, ezekre együtt kell, hogy megtalálják a megoldásokat.

– A megye román vezetésű települései lehet, hogy az eddigieknél sokkal több kormánypénzt kapnak, de ez önmagában nem megoldás a nagy problémákra. Munkahelyeket teremteni, utakat építeni, az egészségügyi problémákat rendezni, a turizmusban rejlő lehetőségeket kihasználni csak közös, kreatív energiával, együttműködéssel, projektmenedzsmenttel tudunk – hangsúlyozta  a tanácselnök. Hozzátette: – A megyei tanács a következő időszakban az uniós pénzek lehívására fog koncentrálni, a 2014-ben induló újabb európai uniós pályázati kiírásokra való összehangolt felkészüléssel. A megyei tanács a közigazgatási erőforrások központjaként dolgozik továbbra is.

A tanácselnök hangsúlyozta, 48 polgármesteri helyet sikerült megszereznie az RMDSZ-nek Hargita megyében, tíz százalékkal többet, mint 2008-ban, de nemcsak az RMDSZ-es, hanem az összes polgármesterre számít a következő időszakban.

– 67 fős az a polgármesterekből álló csapat, amelyre számítok, és amely számíthat rám, hogy együtt folytassuk Székelyföld építését – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Az elmúlt egy hónapos kampány eseményeiről beszámolva Borboly Csaba hangsúlyozta, jó hangulatban zajlott a megyei kampány, nem érték alantas támadások, az MPP részéről nem volt negatív kampány, ami arra kötelezi, hogy nyitottsággal közeledjenek egymás felé az eddigi problémás területeken is. A tanácselnök köszönetét fejezte ki a lakosságnak a kampányhoz való pozitív hozzáállásért, a sok segítségért.

– Köszönöm a sok önkéntesből álló csapatnak, amely a munkámat segítette. Nagyon jó élmény volt, hogy a lakosság nagyjából felvállalta a kampány szervezését, és segített az elmúlt egy hónapban. Ennek is köszönhető, hogy idén a kampányköltség a négy évvel ezelőtti egyharmada volt – köszönte meg a lakosság segítségét Borboly Csaba, kiemelten megköszönve a felekezeteknek a lakosság körében a higgadtság és a nyugalom megőrzésében nyújtott segítségét, valamint a helyi, országos és a magyarországi média hozzáállását, együttműködését és segítségét.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.