Borboly Csaba nyugalomra inti a Hargita megyei közintézmény-vezetőket

2013.02.27. | Hargita , Hagyományok , magyar-román
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hargita Megye Tanácsának elnöke ismételten nyugalomra inti a Hargita megyei közintézmény-vezetőket a székely zászló ügyében. Borboly Csaba tudomására jutott, hogy Ilie Șandru maroshévízi lakos sorra feljelenti a megye iskoláinak igazgatóit és a polgármestereket, akik nem vették le az általuk vezetett intézmény épületéről a székely zászlót, mivel szerinte törvénytelen annak kitűzése a középületekre.

A megyeelnök ezúton is hangsúlyozza, hogy a Marosvásárhelyi Ítélőtábla tavaly szeptemberi döntésével azt a Hargita Megye Tanácsa által hozott határozatot semmisítette meg, amely kimondta, hogy a kék-arany színű lobogó a megye hivatalos zászlaja. (Mint ismeretes, a felperes Ilie Șandru volt.) Az 1994. évi 75. számú törvény viszont Románia, illetve más államok zászlajára vonatkozik, egyéb jelképre nem, amint azt Andrei Jean-Adrian prefektus is elismerte 2013. január 10-i sajtónyilatkozatában (http://www.szekelyhon.ro/archivum/offline/cikk/133482/a-prefektus-szerint-tulreagaltak-a-zaszlohasznalatra-vonatkozo-korlevelet). Borboly Csaba a Hargita megyei közintézmény-vezetőkre bízza annak eldöntését, hogy a hatósági fenyegetések hatására leveszik-e a zászlót, vagy saját felelősségükre a helyén hagyják, ők ugyanis nem voltak részesei a fent említett pernek, és az ítélet indoklása sem jelent még meg a Hivatalos Közlönyben. Ugyanakkor a csíkszeredai megyeházán továbbra is ott leng a zászló, a megyeelnök felelősségére.

Az elöljáró egy másik félreértést is el kíván oszlatni. Többen megkeresték az utóbbi időben azzal a kérdéssel, hogy kitűzhetik-e házukra vagy egyéb magánterületen a székely zászlót. A vita azonban arról szól, hogy hivatalos helyen kihelyezhető-e ez a jelkép, azt viszont a román államfő és más vezető politikusok sem vitatják, hogy a közösségi szimbólumok szabadon használhatók ünnepeken, eseményeken, valamint magánterületen. Tehát nyugodtan használhatja mindenki a székely zászlót.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.