Brassói vállalkozóknak is bemutatta Winkler Gyula az Erdély 2020 fejlesztési tervet

2012.04.22. | Brassó , gazdaság , Erdély 2020

Fontosnak tartjuk, hogy az Erdély 2020 fejlesztési terv konzultációja során minél tágabb körben szólítsuk meg az erdélyi magyarokat, vállalkozókat, mindazokat, akik a szülőföldön tervezik saját és gyermekeik jövőjét – mondta Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője szombaton délután a brassói Reménység Háza tanácstermében, az RMDSZ helyi szervezetével közösen tartott vállalkozói fórumon.

Winkler Gyula az EU2020 terv prioritásairól és az Erdély 2020 fejlesztési tervéről tartott előadásában elmondta, hogy az RMDSZ szakértőinek számításai szerint a következő évtized erdélyi fejlesztései két forrásból finanszírozhatóak. Az első forrás az európai uniós programok, amelyek a rendelkezésre álló pénzalapok körülbelül harminc százalékát jelentik. A második a saját források, beleértve a helyi, megyei és állami költségvetéseket, amelyek hetven százalékot tesznek ki. Fontos, hogy az EU-s programokat ne bukaresti minisztériumi irodákban állapítsák meg, hanem szakmai párbeszéd eredményeképpen a közösségek, mi állapítsuk meg saját prioritásainkat – fogalmazott az EP-képviselő.

Winkler Gyula tájékoztatta a brassói vállalkozókat arról, hogy az RMDSZ nekilátott az Erdély 2020 fejlesztési terv kidolgozásának, beindított egy széleskörű konzultációt, amely véleményezésre szólítja az önkormányzatokat, a magyar vállalkozókat, a civil szervezeteket, a kormányzati tisztségviselőket és szakértőket.

A brassói magyar vállalkozók - ahogyan a konzultáció más találkozóin is történt - elsősorban a túlburjánzó bürokráciát jelölték meg a gyakoribb és hatékonyabb EU-s pályázás legnagyobb akadályaként. Üdvözlő beszédében Kovács Attila az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke bejelentette, hogy a szervezet facebook csoportot indít, amelyet kizárólag a magyar vállalkozókkal való kapcsolattartásnak szán, itt a megyei közigazgatási intézmények naprakész információt kívánják eljuttatni a vállalkozóknak, ugyanakkor az internetes eszköz segítségével fogják begyűjteni a magyar vállalkozók véleményeit az Erdély 2020 fejlesztési tervről.