Brüsszelben koncertezett a Huniadi Cantores

2013.03.22. | Brüsszel , Hagyományok , Hunyad
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Brüsszelben koncertezett a Huniadi Cantores

A Huniadi Cantores régizene együttes koncertezett csütörtök este a brüsszeli Balassi Intézetben, Winkler Gyula EP-képviselő meghívására.

A reneszánsz dalokat felsorakoztató koncert nagy sikert  aratott, főleg XVII. és XVIII. századi műveket játszottak, M. Praetorius, Fabritio Caroso, Simon Fraser volt műsoron, de a Kájoni Kódexből is felcsendültek dalok.

A koncert megnyitóján Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője elmondta, örömmel vett részt a Huniadi Cantores brüsszeli fellépésének szervezésében, külön megköszönve a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálatának, hogy helyet adtak az eseménynek.

Megnyitóbeszédében Winkler Gyula beszélt szülőföldjéről, Hunyad megyéről, kiemelve, hogy épített öröksége, történelmi múltja olyan hellyé teszi Hunyad megyét, amelyet érdemes megismerni. „Aki nem látta Hunyad megyét, arról el merem mondani, hogy nem ismeri Erdélyt. A Hunyadiak kastélya, magas Déva vára, Bethlen Gábor fejedelem szülőháza Marosillyén, a dévai Magna Curia, a hátszegi műemlékek, és még számos történelmi helyszín teszi Erdély egyik ékkövévé Hunyad vármegyét” – ismertette Hunyad megye gazdag kulturális és történelmi múltját Winkler Gyula.

A Balassi Intézet részéről Földváry Nicole, a kulturális programok felelőse üdvözölte a résztvevőket.  

A Huniade Cantorest  2006-ban Mircea Goian alapította, tagjai: Takács Aranka, Mihaela Galambos és Székely Miklós. Megalakulása óta a régizene együttes hazai és külföldi koncerteken számos helyen aratott sikert. Winkler Gyulát több mint húsz éves együttműködés köti össze Mircea Goiannal, az együttes alapítójával, számos kulturális eseményt, többek között a Vajdahunyadi Zenei Ősz elnevezésű fesztivált szervezték közösen. A Huniadi Cantores ugyancsak az EP-képviselő meghívására 2010-ben Strasbourgban koncertezett az Európai Parlamentben.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.