Brüsszelben lépett fel Sepsiszentgyörgy rangos kamarakórusa

2016.09.12. |

Brüsszelben lépett fel Sepsiszentgyörgy rangos kamarakórusa

Újabb erdélyi magyar kulturális rendezvényt szervezett Sógor Csaba Brüsszelben, ezúttal Sepsiszentgyörgy rangos kamarakórusa, a Vox Humana mutatkozott be. Szeptember 11-én, vasárnap a brüsszeli katolikus magyar misszió dísztermében a háromszéki kórus előadásában az egyetemes kórusirodalom fontosabb művei mellett több magyar zeneszerző művei is felcsendültek.

A teltházas esemény ökumenikus istentisztelettel kezdődött, amelyet Havas István piarista szerzetes, brüsszeli magyar lelkész és Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, református lelkipásztor közösen tartott. „Kereszténynek, Isten választott gyermekének lenni annyit jelent, hogy tudjuk, mi a saját feladatunk, küldetésünk a családban, a gyülekezetben, az országban vagy éppen itt Európában. Feladatunk az van mindig, minden korban, hiszen egyetlen egyháznak és népnek sem szabad csak a múlt érdemeire hivatkoznia” – fogalmazott Sógor Csaba.

Az erdélyi politikus képviselőként azt is fontos feladatának tartja, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy az erdélyi magyar értékek Brüsszelben megjelenjenek, ezzel egyidejűleg ugyanakkor azt is támogatja, hogy a magyar közösségeink „egy szelet Brüsszelt, egy szelet Európát” hazahozzanak magukkal. „Kölcsönös megismerésre van szükség, mert a másságot, azt, hogy nem vagyunk mindnyájan egyformák és nem ugyanazok az értékeink, csak így tudjuk elfogadni. Igaz ez a szűkebb közösségünkre, a kisebbség és többség viszonyára, de igaz ez európai vonatkozásban is” – magyarázta a képviselő.

A Vox Humana Kamarakórust 1972-ben alapították sepsiszentgyörgyi zenetanárok. Az együttes 35 tagot számlál, karmesterük jelenleg ifj. Szilágyi Zsolt. Az elmúlt évek során a fontosabb hazai zenei központok énekkari rendezvényei mellett számos magyarországi és európai versenyen és fesztiválon vettek részt, képviselték Sepsiszentgyörgyöt. Az együttes több rangos díjat tudhat magáénak: 2013-ban pl. a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetéssel ismerték el karmesterük munkásságát.