Civil Információs Centrumok létrehozására kapott támogatást a MIÉRT

2016.05.14. | Ifjúság , MIÉRT

Civil Információs Centrumok létrehozására kapott támogatást a MIÉRT

„Az elmúlt évben elkezdődött egy sikeres együttműködés két magyarországi ifjúsági szervezettel – Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) és Fidelitas –, amelynek eredménye, hogy eddig négy civil információs centrumot sikerült elindítani Erdélyben: Szatmárnémetiben, Háromszéken a Háromszéki Ifjúsági Tanácson keresztül, Udvarhelyszéken az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanácson keresztül, és értelemszerűen az egyik legfontosabb eredmény, hogy a Magyar Ifjúsági Értekezlet mint a Kárpát-medence legnagyobb tagszervezeti struktúrával rendelkező ifjúsági szervezete is megnyerte ezt a Civil Információs Centrum-szerepet” – jelentette be Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke a május 13-i sajtótájékoztatón.

„Nacsa Lőrinc IKSZ-elnökkel, Kiss Andrással, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Információs Centrum igazgatójával és a Fidelitasszal való szoros kapcsolattartás eredményeként nyilvánvalóvá vált a tény, hogy mi, Kárpát-medencei ifjúsági és civil szervezetek együtt kell dolgozzunk, hiszen érdekeink és céljaink közösek. Ennek a folyamatnak köszönhetően jöhettek létre a Civil Információs Centrumok (CIC) Erdélyben is” folytatta. „Ebben az évben kiemelten figyelünk arra, hogy a struktúráinkban lévő civil szervezeteket segítsük. Segítünk nekik rendezvényszervezésben, forrásszerzésben, és ami talán a legfontosabb, hogy az információ valós átadásában és kellő időben való eljuttatásában is segítsük őket.”

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, hogy Magyarországon a Civil Információs Centrumok megyei rendszerben működnek és az a céljük, hogy azok a kiemelten jól működő civil szervezetek, akik ezt a címet elnyerik, az egyes megyéken belül segítsék a civil szervezetek munkáját pályázati és jogi kérdésekben, adott esetben a kulturális közforgalmaztatás kérdésében is. „Emellett van egy kiemelt feladat is a Civil Információs Centrumok számára, amit tavaly indítottunk el, és ez nem más, mint a magyarlakta, határon túli megyékkel való kapcsolattartás” mondta, majd hozzátette: „a magyar nemzetpolitikának  fontos az állampolgárság kérdése, fontos az egyház kérdése, az itteni oktatás kérdése, de nagyon fontos a magyar ifjúság kérdése, és én abban bízok, hogy ennek a négy városnak a civil szervezetei elindítanak egy olyan mozgást a fiatalok irányába, ami segíti a helyben maradást.”

Kiss András, a Hierotheosz Egyesület főtitkára, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Információs Centrum igazgatója elmondta, hogy az együttműködés alapja a sok hasonlóság a civil szervezetek munkáját illetően, sokszor néznek szembe ugyanazokkal a problémákkal. Ilyenek például az itthon maradás, a szülőföldön való boldogulás biztosítása. „Ez számunkra egy nagyon fontos projekt, hiszen ezáltal a Civil Információs Centrum nemcsak a megyében végez tevékenységet, hanem a tapasztalatok átadásával segíti azt, hogy ezekben az irodákban elinduljon a munka, elinduljon az a tanácsadás, az a rendezvényszervezés, ami nálunk már működik” – mondta.

Geréd Imre, az RMDSZ ifjúsági ügyekért felelős ügyvezető alelnöke rámutatott: „lévén, hogy Kolozsvár az ifjúsági főváros éve volt tavaly, bebizonyosodott, hogy az ifjúsági és civil szervezetek különböző önkormányzati és kormányzati partnerekkel olyan rendezvényeket képesek szervezni, amelyekre eddig nem volt példa” – mondta, majd hangsúlyozta: „az erdélyi magyar fiatalok biztonságát szem előtt tartva, az ifjúsági és civil szervezetek a politikummal, a gazdasági szereplőkkel közösen meg tudják teremteni azokat a körülményeket, amelyek itthon tartják a fiatalokat, arra ösztönzik őket, hogy a szülőföldön való boldogulást válasszák.”

Zsigmond József a Háromszéki Ifjúsági Tanács részéről, a Nemzeti Együttműködési Alap tanácsának tagjaként főként a NEA működéséről beszélt. Elmondta, hogy a Civil Információs Központok működtetése nagyon jó lehetőség arra is, hogy találkozzanak az anyaországi szervezetek a külhoni szervezetekkel. Külön kiemelte annak fontosságát, hogy az információknak vidékre is el kell jutniuk, és elmondta: „az is fontos, hogy ne párhuzamos struktúrákat építsünk, hanem erős, egységes struktúrákban gondolkodjunk. Úgy gondolom, hogy ebben ez az együttműködés az élen jár.”

Fancsali János, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács elnöke kifejtette, hogy Udvarhelyszéken 2014-ben létrehozták a Szabad Európa Kávéházat. A Szabad Európa Kávéház Székelyudvarhelyen a mai napig a fiatalok számára a legfontosabb találkozási pont, ahol nemcsak kulturális rendezvényeket bonyolítanak le, hanem az információ-átadás is fontos része a működésnek. „Én össze szeretném kapcsolni a Szabad Európa Kávéházat a Civil Információs Centrummal, mert azt látom, hogy a CIC is ezt a folyamatot segíti elő, sőt, hozzá is tesz azáltal, hogy a városok mellett a vidékre is eljussanak az információk.”

Kádár Petra, a MIÉRT elnökhelyettese elmondta, azért tartja nagyon fontosnak a Civil Információs Centrumok létrehozását Erdélyben, mert „az ifjúsági szervezetek nagyon sok pénzügyi forrást hívnak le pályázatok útján, mivel a magyarországi pályázati rendszer különbözik a romániai rendszertől, ezért is jó, hogy a CIC-ek ebben nagy segítséget nyújthatnak. Szatmáron nemcsak a konzultációra fektetjük a hangsúlyt, hanem segíteni szeretnénk a civil szervezeteket rendezvényeink által is, valamint a közösségépítésre is kellően fókuszálunk” – mondta.

Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja a Civil Információs Centrumok működése kapcsán a magyar állam támogatásának fontosságát emelte ki, illetve azt, hogy legalább ennyire fontos a helyiek törekvése és helyismerete is. Hozzátette, hogy a fiatal generációnak fontos szerepe van a közösségszervezésben és a közösség érdekképviseletében is. „Itt nemcsak a közösségszervezésben lesz ennek a generációnak fontos szerepe, hanem az érdekképviseletben is. A politikai érdekképviselet mellett nagyon sok területen a civil szerveződésekre hárul az érdekképviselet, és itt nemcsak a jogi ügyekre gondolok, hanem például a kultúrára és minden olyan területre, ahol ők intenzívebben és hatékonyabban működnek a politikai formációknál” hangsúlyozta.