Családbarát adókedvezményt szorgalmaz az RMDSZ

2015.05.05. | Képviselőház , Szociális

Családbarát adókedvezményt szorgalmaz az RMDSZ

„A nagycsaládok támogatását szorgalmazza a Romániai Magyar Demokrata Szövetség az Adótörvénykönyv-tervezet vitáján. A megfogalmazott javaslat alapján a sokgyerekes családok a személyi jövedelemadó befizetésekor, ennek részleges vagy teljes eltörlésében részesülnének, ezáltal serkentenék azoknak a szülőknek a munkahelyre történő visszatérését is, akik gyereknevelési szabadságon voltak” – tájékoztatott Korodi Attila, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője. A Szövetség törvényhozója hangsúlyozta, Romániában kiemelt fontossággal kell kezelni minden olyan lehetőséget, amely családbarát adókedvezményt ültetne gyakorlatba, ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy az RMDSZ az elmúlt időszakban számos körben egyeztetett a családok és nagycsaládok jogaival foglalkozó civil szervezetekkel, valamint a Szövetség 12-ik kongresszusán dokumentumot fogadott el a családok segítése érdekében.

Az RMDSZ javaslata értelmében, gyakorlatilag a jövedelem után fizetendő adóból leírható kedvezményben részesülnének azok a személyek, akiknek jövedelme nem haladja meg az évi átlagbér meghatározott értékét. Az eltartásban szereplő személyek száma alapján számolnák ki a fizetés utáni adócsökkentést: így azokban a családokban, ahol egy családfenntartónak  egy átlagbér alatti havi keresete van, és az eltartásában nem szerepel senki, akkor az adóalapjából 25 %-ot csökkentenének, azok akik egy személyt tartanak el 35 százalékos adóalap csökkentésben, akik két személyt 45 százalékos adóalap csökkentésben, akik három 55 százalékos adóalap csökkentésben, akik négy személyt 65 százalékos adóalap csökkentésben, valamint azok, akik öt vagy több mint, öt személyt tartanak el azoknak a jövedelmére kivetett adó nulla. A második családtag is adókedvezményben részesül ugyanolyan mértékben, amennyiben legalább 3 gyerek vagy eltartott szerepel a háztartásban. Újdonságnak számít azon személyek esete, ahol a havi jövedelem egy átlagbér felett van, de nem haladja meg a 3 havi átlagbért, a javaslat értelmében a Pénzügyminisztérium hivatott kidolgozni az arányos csökkentett kedvezményes rendszert” – ismertette Korodi Attila. A képviselő kifejtette, hogy az eltartásban szereplő személyek lehetnek gyerekek, nagyszülők, másodfokú rokonok.

Korodi Attila elmondta, akiknek nincsen munkaszerződése, és független tevékenységből szerzik a jövedelmüket a módosító indítvány értelmében ugyancsak egy ilyen jellegű adókedvezményben részesülnének. RMDSZ számos módosító-javaslatot fogalmaz meg a Adótörvénykönyv-tervezetéhez több szakterületen is, amelyeket Erdei-Dolóczki István, az RMDSZ Képviselőházi szakbizottságának tagja tartja fent a bizottsági viták során. A Hargita megyei képviselő elmondta, az elkövetkezendőkben Tánczos Barna szenátorral tovább folytatják azt a közösen elkezdett munkát, amely célja az, hogy az aktív családok érdekében bővítsék a szociális háló rendszerét, valamint kedvező adópolitikai struktúra kiépítését szorgalmazzák.