Családorvosi ügyeleti központot adtak át Csíkszeredában - Este és hétvégén is van hová fordulni a kisebb sürgősségi esetekben

2012.04.03. | Egészségügy , Csík terület
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Családorvosi ügyeleti központot adtak át Csíkszeredában - Este és hétvégén is van hová fordulni a kisebb sürgősségi esetekben

Hargita megye harmadik családorvosi ügyeleti központja kezdi meg működését április 13-tól Csíkszeredában a Testvériség sugárút 16. szám alatt. A központ, melyben hét orvos és hét asszisztens vállal éjszakai, hétvégi és ünnepnapi ügyeletet, a megyeszékhely és a környező települések közel 100 ezer lakosát hivatott ellátni.

A létesítmény hivatalos átadási ünnepségét április 3-án, kedden tartották, melyen jelen volt Antal Attila alpolgármester, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, dr. Tar Gyöngyi, a megyei közegészségügyi hatóság igazgatója, Duda Tihamér, az egészségbiztosítási pénztár igazgatója, valamint a központ vezetésével megbízott családorvosok, dr. Bachner Katalin és dr. Tövissi Melinda.

Antal Attila alpolgármester rámutatott, nagy elégtételként tartja számon, hogy viszonylag rekord idő alatt sikerült elkészülni ezzel a beruházással, és korábban nem tapasztalt összefogás jött létre a hatóságok és a civilek részéről. Az önkormányzat tételesen 77 ezer lejt fordított az ingatlan felújítására, ezeket a munkálatokat a hivatal karbantartó csoportja végezte. „Először nyílt lehetőség, hogy közvetlen intézményt működtessünk az egészségügyi ellátás terén. Öröm számunkra, hogy az orvosi szakma és az illetékes hatóságok is felismerték ennek létjogosultságát, jó és könnyen megközelíthető helyen sikerült egy megfelelő helyiséget kialakítani”. A Tudor negyedi ingatlant, mely hajdanán vérközpontként működött, Hargita Megye Tanácsa ajánlotta fel és adta használatba a városi önkormányzat számára. Az ezt szentesítő protokollumot is a hivatalos átadás keretében írta alá Antal Attila és Borboly Csaba.

megyei tanács elnöke reményét fejezte ki, hogy a központ működése által emberközelibbé válhat az egészségügyi ellátás, ugyanakkor a kórház sürgősségi osztályának terheltsége is csökkenni fog. „Saját és szeretteink egészségénél semmi sem lehet fontosabb. Az egészségügyi ingatlanokért felelős megyei tanácsos kollégáimmal együtt, élükön Birta Antal vezérigazgató úrral, a gazdasági válság ellenére is sikerült megoldást találnunk arra, hogy ezt a felületet átadhassuk a polgármesteri hivatalnak az ügyelet kialakítása céljából. Hargita Megye Tanácsának RMDSZ-frakciója teljes mértékben az ingatlan átadása mellett döntött, és Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának munkatársaival, élükön Ráduly Róbert Kálmán polgármester úrral, akik pénzt áldoztak az ügyelet létrehozására, sikerült elérnünk, hogy április 13-ától kezdődően este és hétvégén is van hová fordulniuk egészségügyi problémáikkal a csíkszeredai és környékbeli betegeknek” – nyilatkozta Borboly Csaba.

Duda Tihamér elmondta, a korábban létrehozott székelyudvarhelyi és parajdi mellett, Hargita megyében ez a harmadik ügyeleti központ, amely dr. Bokor Márton szorgalmazására jött létre, és a csíkszeredai és 16 környékbeli település (Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkszentlélek, Csíkmindszent, Fitód, Csíkpálfalva, Csíkcsomortán, Hargitafürdő, Madéfalva, Csíkcsicsó, Csíkdelne, Csíkszépvíz, Csíkszentmiklós, Csíkszentmihály, Lóvész és Ajnád) betegeit szolgálja ki.

Az ügyeleti központ működéséhez kapcsolódó, fontos gyakorlati tudnivalókat dr. Bachner Katalin családorvos részletezte, miután átvette Antal Attila alpolgármestertől az intézmény pecsétjét. A doktornő kihangsúlyozta: az ügyeleti központ a családorvosi rendszert próbálja meghosszabbítani. Nem a receptírás, nem a krónikus betegellátás a cél, nem küldőpapírért keresik fel a központot a betegek, hanem kimondottan csak olyan esetekben, ami sürgősségben adódik – például láz, hasmenés, hányás, görcsök, trauma, sérülés stb. esetén – és a családorvosi rendelő zárta miatt nincs ahová fordulni. Ez a központ tehát egyfajta szűrőként működne a kórházi sürgősségi osztály előtt.

Dr. Tar Gyöngyi végezetül arra kérte a lakosságot, hogy kisebb sürgősségi esetekben jusson eszükbe egy rendkívül szép összefogás példájaként megvalósult ügyeleti központ léte, és forduljanak bizalommal az itt ügyeletet vállaló hét családorvoshoz.

Az összesen 143,5 négyzetméteres (ebből 87,3 hasznos felület) központban egy váróteremet és egy ebből nyíló mellékhelyiséget, rendelőt, kezelő- és megfigyelő szobát alakítottak ki. A személyzet kényelmét pedig egy ügyeleti szoba és a hozzá tartozó fürdőszoba biztosítja.