Csatasorban a hajdúvárosi ifjak

2012.12.05. | Ifjúság , Parlamenti választások , Bihar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Csatasorban a hajdúvárosi ifjak

Rendhagyó osztályfőnöki órán vettek részt a szalontai Arany János Elméleti Líceum végsős diákjai a hét első napján. Az élet iskolájában ahhoz a tananyaghoz érkeztek, amelyik a politika világába enged bepillantást.

A diákokat Pető Csilla képviselő köszöntötte, s üdvözölte őket a szavazójoggal rendelkező polgárok sorában. A diákok az utóbbi hónapokban töltötték be 18. életévüket, sokan közülük életükben először járulhatnak az urnák elé. Pető Csilla képviselőként azt magyarázta el a diákoknak, hogyan is épül fel a romániai vezetői rendszer, a kétkamarás parlament, mit is jelent a szenátori és képviselői tisztség, milyen munkát végeznek a választott vezetők, hogyan tartják a kapcsolatot választóikkal. Ugyanakkor a képviselő asszony a tanügyi berkekben is tökéletesen kiismeri magát, tudja, milyen hiányosságai vannak a rendszernek, hiszen éveken keresztül tanított, majd tanfelügyelőként intézte a pedagógusok, tanulók gondjait. A találkozó tulajdonképpen ez utóbbi világba kalauzolta el a diáksereget.

Pál Hunor színművész Kai Hensel: Klamm háborúja című darabját mutatta be.  Az előadás során egy tanár és egy osztály háborúja elevenedik meg – a diákok hadat üzennek némettanáruknak, mert őt hibáztatják iskolatársuk öngyilkossága miatt. A diáklány egy gyenge osztályzat miatt vetett véget életének, a tanár pedig próbálja átvészelni a hadi állapotot. Végül ő is meghirdeti saját háborúját, az egész tanügyi rendszer, pedagógus kollégái, s a diákok ellen. Pál Hunor, a tanár szerepében olyannyira élethű alakítást nyújtott, hogy a széksorokat megtöltő diáksereg meg-megfeledkezett arról, hogy tulajdonképpen színházi előadás részese, és aktívan bekapcsolódott a cselekménybe – mintha valóban egy osztályfőnöki órán lenne. Az igazán mély gondolatokat ébresztő és hordozó darab végén a fiatalok és a színművész elbeszélgettek a hallottakról, látottakról, kicsit levezetve a színdarab okozta feszültséget.

Pál Hunor, a Szigligeti Színház társulatának tagja osztálytermek sorában mutatta már be a darabot, a hétfői a 150. előadása volt. Bejárta már vele Erdély számos települését, bevallása szerint minden közösség máshogy éli meg a darab mondanivalóját, olyan azonban még nem fordult elő, hogy a diákok közömbösek maradtak volna. Egyes iskolából visszajeleztek a tanerők: a bemutató másnapján már érezhetően jobban figyeltek egymásra a diákok, s talán a tanáraikat is másként értették.

Klamm háborúja az egész tanügyi rendszer elé tart görbe tükröt, legfontosabb mondanivalója azonban az – s ezt a szalontai diákok is kiválóan megérezték – hogy figyelni kell egymásra, észrevenni, ha társainknak gondja van, segítő kezet nyújtani, még mielőtt a tragédia bekövetkezik.  Ez a gondolat tette aktuálissá a darabot a választás előtti napokban: most kell lépni, tenni, beleszólni, jól választani, még mielőtt mások megpecsételik a sorsunk.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.