Cseke: aggályos az egészségügyi kártya összevonása az elektronikus személyi igazolvánnyal

2013.06.26. | Egészségügy
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Cseke: aggályos az egészségügyi kártya összevonása az elektronikus személyi igazolvánnyal

„Nagy vitát kavart az elektronikus személyi igazolványok kibocsájtására vonatkozó kormányzati rendelet elfogadása, melynek értelmében összevonnák az egészségügyi kártyák és az elektronikus személyi igazolványok kibocsájtását”- fejtette ki Cseke Attila ma, a Képviselőházban lezárult végszavazást követően.

Cseke elmondta, hogy a Kormány javaslata alapján az elektronikus személyi igazolvány tartalmazni fogja az állampolgárok egészségügyi kártyáján szereplő információkat is. „Több szempontból aggályos ez a fajta összehangolása a két azonosító rendszernek, hiszen az Európai Unióban csak egy tagállam, Portugália, alkalmazza ezt a szisztémát, ahol a személyi igazolvány egészségügyi kártya is egyben, de nem nevezhető egy sikeres projektnek” – részletezte Cseke, majd röviden ismertette az egészségügyi kártyára vonatkozó előírások Romániában történő alkalmazását és elmondta, hogy annak ellenére, hogy  2006-ban került először törvényi szintre az egészségügyi kártyák kibocsájtására vonatkozó szabályozások, Románia csak 2010-től alkalmazta ezt.

 

„Az a rendelkezés, amelyet ma megszavaztak, az abban áll, hogy a már meglévő egészségügyi kártyákat ki fogják osztani, de párhuzamosan ezzel megkezdődik az elektronikus személyi igazolványok kiadása is, amelyeken ugyanazok az egészségügyi adatok lesznek majd rajta, mint az egészségügyi kártyán. Nagyon aggályosnak tartom azt, hogy két egymástól különböző rendszert összekapcsolnak, hiszen a személy egészségügyi adatai szakmailag titkosak és az egészségügyi rendszerben kell maradjanak. Komoly személyiségi jogok sérülhetnek, ha bármilyen rést nyitunk az egészségügyi rendszerben és lehetőséget biztosítunk arra, hogy bármilyen más külső faktor betekintést nyerjen egy egyén egészségügyi adataiba”.

 

Az RMDSZ képviselőházi frakciója nem szavazta meg a kormány rendeletét, nem ért egyet a két rendszer összehangolásával és elfogadhatatlannak tartja, hogy egy egyén egészségügyi adatai elérhetőek legyenek más rendszerek számára egyaránt, legyen az akár a Belügyminisztérium informatikai rendszere is.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.