Cseke Attila: a Legfelsőbb Bírói Tanács működését szabályozó törvény módosításainak többségét a szakmai szervezetek javasolták

2017.12.21. | Szenátus

„A Legfelsőbb Bírói Tanács működését szabályozó törvény módosítása a szakmaiság erősítését célozza, és a változások közel háromnegyedét a szakmai szervezetek javasolták vagy tartották fenn, az igazságügyi reform törvénytervezetei közül ebben a jogszabályban szerepel arányaiban a legtöbb olyan javaslat, amelyet a szakma kezdeményezett. Ez a magas arány is azt bizonyítja, hogy fontos és szükséges módosításokat tartalmaz a tervezet, ezért támogattuk azt a szenátusi végszavazáson” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője csütörtökön.

„A jogszabály-módosítás szigorúbb szakmai feltételeket szab a Legfelsőbb Bírói Tanács tagjainak felvétele esetében. Mostanáig az egyetlen követelmény az volt, hogy bírónak vagy ügyésznek kell lenniük. Ezután csak a legalább 7 év bírói vagy ügyészi régiséggel rendelkező személyeket lehet a testület tagjának felvenni, olyanokat, akiknek az utolsó 3 évben nem volt fegyelmi intése” – hangsúlyozta a szenátor. Elmondta, változatlan marad a Legfelsőbb Bírói Tanács hatásköre a legfőbb ügyész és a Korrupcióellenes Ügyészség főügyészének a kinevezésében. A két tisztségre ezután is az igazságügyi miniszter javasol jelöltet. A jelöléseket a Legfelsőbb Bírói Tanács véleményezi, és az államelnök nevezi ki.

„A törvénymódosítás tovább erősíti az Igazságügyi Felügyelet politikai függetlenségét, hiszen önálló jogi személyiséggel működik a Legfelső Bírói Tanács kötelékében, akárcsak eddig, de függetlenül jár el a Legfelsőbb Bírói Tanácstól és a különböző bíróságoktól, ügyészségektől. Változás továbbá, hogy a jövőben kizárólag az Igazságügyi Felügyelet hatáskörében lesz kezdeményezni a bírák és ügyészek esetleges fegyelmi kihágásainak vizsgálatát. Ez mostanáig az igazságügy miniszternek, illetve a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék elnökének is hatáskörében állt” – mondta Cseke Attila. Hozzátette, ez a módosítás is a szakmaiságot erősíti.