Cseke Attila: a szórványban élő magyar közösség erejének megőrzése az egyik prioritásunk a közigazgatási kódex vitáján

2018.03.13. | Szenátus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Cseke Attila: a szórványban élő magyar közösség erejének megőrzése az egyik prioritásunk a közigazgatási kódex vitáján

Folytatódott kedden a szenátus közigazgatási bizottságában a közigazgatási kódex szakmai vitája. Az RMDSZ ezúttal is több, bürokráciát csökkentő módosító javaslatot fogalmazott meg, illetve kérte azoknak a cikkelyeknek a törlését, amelyek hátrányosak az erdélyi magyar közösség, főként a szórványban élő tagjai számára.

A magyar közösség és érdekképviselete erejét csökkentené az önkormányzatok vagyoni kérdéseinek tárgyalásában az új közigazgatási kódex. A jelenlegi szabályokat úgy módosítaná, hogy az rendkívül hátrányos lenne a szórványmegyék és települések számára, ahol a magyar közösségnek kevesebb tanácsosa van. A jogszabálytervezet szerint az eddigi kétharmados szavazattöbbség helyett elegendő lenne a fele plusz egy arány a megyei és helyi tanácsokban a vagyoni döntések meghozatalakor. Ha ez megvalósul, Arad vagy Máramaros megyében például a magyar önkormányzati képviselők szavazatai nélkül is dönthetnek ingatlanok bérbeadásáról vagy bérbevételéről, illetve a koncessziós szerződések megkötéséről. Ez azt jelenti, a magyar közösségnek nem lenne beleszólása ezekbe a kérdésekbe. Ezért az RMDSZ azt kéri, az önkormányzatok vagyoni kérdésekben ezután is kétharmados szavazattöbbséggel dönthessenek” – nyilatkozta Cseke Attila kedden, a bizottság ülését követően.

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, a szenátusi közigazgatási bizottság tagja hozzátette, a jogszabálytervezet egyetlen kivételt szab meg a fele plusz egy szavazattöbbség alól, ez pedig az ingatlanok adásvételére vonatkozik. „Minden más vagyoni kérdésben viszont elegendő lenne ez a szavazatarány. Ezek a döntések igen fontosak, havonta több tíz bérléssel és koncesszionálással kapcsolatos döntést hoz meg egy-egy nagyobb önkormányzat. Nem engedhetjük, hogy a magyar közösség ne hallathassa hangját ilyen ügyekben” – hangsúlyozta Cseke.

A frakcióvezető beszámolt arról is, az RMDSZ támogatni fogja a vezető köztisztségek – mint például az irodavezetői, osztályvezetői állások – betöltésére vonatkozó javaslatot, amely az eddiginél nagyobb szakmai tapasztalatot ír elő ezeknek a posztoknak a betöltéséhez. Olyan embereknek kell a magasabb beosztású állásokat betölteniük, akik rendelkeznek a megfelelő tapasztalattal, akik elegendő tudással rendelkeznek felelős döntések meghozatalához, vélte Cseke Attila. Hozzátette, a köztisztségek betöltésének egyszerűsítését is javasolta az RMDSZ. „Nem támogatjuk, hogy az önkormányzati jegyző kiértékelését ne az önkormányzat vezetője, hanem egy bizottság végezze el, amelyben tanácsosnak, polgármesternek és köztisztviselőknek is lenniük kell. Egy ilyen bizottság általi értékelés esetében fennáll az esély, hogy megegyezések és érdekek mentén szülessen a végeredmény” – hangsúlyozta az RMDSZ közigazgatási szakpolitikusa.

Számos módosító javaslat fogalmazódott meg a közigazgatási kódexhez, ezért a szakmai vita lezárását március végéről április közepére halasztotta a szenátus közigazgatási bizottsága. Ezt követően kerül sor a módosító javaslatok vitájára és elfogadására, majd a plénumi szavazásra. A szenátusi szavazást követően a képviselőház is tárgyalja a jogszabálytervezetet.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.