Cseke Attila: az állampolgárok adóügyeinek intézését nem regionalizálhatja a Kormány

2016.02.09. | Képviselőház , Szenátus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Cseke Attila: az állampolgárok adóügyeinek intézését nem regionalizálhatja a Kormány

„Elfogadhatatlan módon próbálja decentralizálni az Országos Adóhivatal elnöki-rendelete az adóügyi kötelezettségeket: Bihar megyében akár száz-kétszáz kilométeres utak megtételére kötelezik a cégeket az illetékek befizetése céljából, holott ez idáig ezen ügyeket, elfogadható módon intézhették Nagyváradon, illetve a megyében az érintettek. Az ilyen jellegű intézkedések még inkább eltávolítják az államigazgatási hivataloktól az embereket, hiszen ezek tükrében nem beszélhetünk kölcsönös tiszteletről az Adóhivatal és az adófizető állampolgár között" - fogalmazott Cseke Attila képviselő, akinek kezdeményezésére Bihar megye valamennyi képviselője és szenátora aláírta a Gelu-Ștefan Diaconunak, az Országos Adóhivatal (ANAF) elnökének címezett levelet, amelyben kérték a rendelet azonnali felülvizsgálását és eltörlését.

Az ANAF elnökének 2015. december 15-én kiadott 3.649-es számú rendelete értelmében a kolozsvári székhelyű Közpénzügyi Regionális Igazgatóság 2016. február 1-i hatállyal átveszi a közepes vállalkozások adóügyeinek kezelését az ország Észak-nyugati régiójában. Ez Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Máramaros, Szatmár és Szilágy megyékre vonatkozik.

Bihar megyei szinten ez a rendelet 1.082 adófizető jogi személyt érint, melyek adó és pénzügyeit mostantól Kolozsváron kötelesek intézni, legyen szó az adóügyi kötelezettségekről, egyszerű igazolások kibocsátásáról, vagy bármilyen olyan adóügyi adminisztratív eljárásról, amelyeket eddig Nagyváradon lehetett rendezni. Mindezekért február 1-től ezentúl Kolozsvárra kell utazniuk az adófizetőknek és a vállalkozások képviselőinek.

Ennek a rendeletnek a felülvizsgálatát, illetve annak eltörlését és a korábbi adóhivatali rendszer visszaállítását kérték Bihar megye honatyái abban a levélben, amelyet kedden, február 9-én iktattak az Országos Adóhivatalnál.

,,Öröm számomra, hogy Bihar megye mind a 17 szenátora és képviselője, politikai színezetüket félretéve egyhangúan támogatta és aláírta azt a levelet, amelyet február 9-én iktattunk az Adóhivatalnál. Kértük a rendelet azonnali felülvizsgálását és eltörlését, mivel ez ellentmond annak az elvnek, hogy a közintézmények működését leegyszerűsítsük és közelebb hozzuk azokat az adófizető állampolgárokhoz és vállalkozásokhoz. Vissza kell állítani az előző adóügyi rendszert, amely az 1.082 bihari vállalkozásnak, cégnek biztosította ügyeik lebonyolítását Nagyváradon.” – nyilatkozta az általa kezdeményezett levél kapcsán Cseke Attila képviselő.

A képviselő elmondta, hogy jogi szempontból, mivel a rendelet nem lett közvitára bocsátva, annak jóváhagyása ellentmond a hatályban lévő törvényeknek és vissza kell vonni. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.