Cseke Attila: az RMDSZ nem szavazta meg a hivatalos ceremóniákat szabályzó törvénytervezetet – központosítana az utolsó száz méteren a szakértői kormány

2016.10.18. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Cseke Attila: az RMDSZ nem szavazta meg a hivatalos ceremóniákat szabályzó törvénytervezetet – központosítana az utolsó száz méteren a szakértői kormány

Az RMDSZ nem támogatja és nem szavazta meg a kormány azon kezdeményezését, amely a hivatalos ceremóniák megszervezésére vonatkozik. A törvénytervezet ellentmond a helyi autonómia elvének: minden eseményt, amelyet központi vagy helyi önkormányzat szervez egy adott ünnep alkalmából, hivatalos ceremóniának minősül a tervezet által megszabott rend és szabályok szerint. Hivatalos ceremónia lehet az is, amikor egy önkormányzat nők napján, de akár gyermeknapon, vagy március 15-én szervez eseményt. Ha az esemény koszorúzást is magába foglal, akkor azt csak úgy lehet kivitelezni, amennyiben a szervező önkormányzat egyeztet a Védelmi- és a Belügyminisztérium illetékes osztályaival. A jogszabály továbbá egy új központi szervezetet is létrehoz, az Országos Protokoll Tanácsot, amely az Államelnöki Hivatal keretén belül működne. Ennek a Tanácsnak lenne köteles minden központi vagy helyi intézmény a megrendezendő hivatalos eseményekről listát közölni. Ezek az intézkedések azt mutatják, hogy a szakértői kormány központosítana az utolsó száz méteren” – mutatott rá Cseke Attila Bihar megyei képviselő azt követően, hogy az RMDSZ nem támogatta a képviselőház október 18-i végszavazásán a kormány és a többségi pártok által támogatott jogszabálytervezetet.

A Szövetség úgy értékeli, hogy túlzott központosítás történik a jogszabálytervezetben, és ennek hatályba lépése is ezt erősítené. A tervezet előírja, hogy az önkormányzat által szervezett hivatalos ceremóniákat több központi intézménnyel együttműködve kell megszervezni, és ezek beleegyezésével lemenedzselni. Amennyiben valakivel együtt szervez egy önkormányzat eseményt, akkor a társszervezőknek – ebben az esetben a központi intézményeknek – joguk van beleszólni az esemény programpontjaiba, de akár a meghívottakat tartalmazó listát is átszabhatja. Ezt megengedhetetlennek tartjuk a 21 században. Az önkormányzat joga az, hogy az általa szervezett eseményre kit hív meg, és az is, hogy ki milyen formában helyezi el a koszorút egy emlékműnél, vagy milyen formában tiszteleg hőseink előtt” – ismertette az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének elnöke, parlamenti képviselője, majd hozzátette:  az RMDSZ nem tartja indokoltnak a törvény szükségességét, ezért nem támogatta ezt a plénumi végszavazáson.

A tervezetet a szenátus elutasította, a parlament alsóháza döntött végérvényesen a kormány által kezdeményezett jogszabályról.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.