Cseke Attila: az RMDSZ nem támogatja a szakértői kormány által kidolgozott területfejlesztési stratégiát

2016.10.20. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Cseke Attila: az RMDSZ nem támogatja a szakértői kormány által kidolgozott területfejlesztési stratégiát

Cseke Attila RMDSZ-es Bihar megyei parlamenti képviselő szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóján ismertette a kormány azon törvénytervezetét, amely Románia területfejlesztési stratégiájának elfogadását javasolja. A kormány által október 5-én jóváhagyott tervezetet első házként a Szenátus tárgyalja majd.  

Cseke Attila parlamenti képviselő szerint az előterjesztett területi fejlesztési stratégia, amely több mint 300 oldalnyi tanulmányokból és újságcikkekből áll, több pontban nem felel meg a valóságnak. A Cioloș-kormány tervezete hibás, egymásnak ellentmondó vagy nem összhangban levő, illetve a romániai realitást meghazudtoló rendelkezéseket tartalmaz. Egy törvénytervezetet lehet újságcikkek és tanulmányok alapján beterjeszteni, akár indokolni is, de hogy a törvény ugyanazt tartalmazza, mint az indoklásra használt alapdokumentumok példátlan, és nagymértékű inkompetenciára vall” – mondta Cseke Attila képviselő, a Szövetség Bihar Megyei Szervezetének elnöke.

A tervezet közigazgatási felosztásban mutatja a meglévő nyolc fejlesztési régiót, holott ezek létrehozatala kizárólag statisztikai célt szolgált. „Nagyon jól látható a tervezetből, mit szándékoznak tenni az előterjesztők. Habár a stratégia több szakaszában is megemlíti, hogy az elmúlt évek folyamán a régiók között növekedtek a gazdasági különbségek, mégsem akar a kormány a nyolc fejlesztési régió újratervezéséről tárgyalni, sőt azokat közigazgatási hatáskörrel ruházná fel. Az RMDSZ-nek 2009 óta van ezzel kapcsolatos törvénytervezete, 16 fejlesztési régió kialakítására, amely szerint Maros, Hargita és Kovászna megye, illetve Bihar, Szatmár és Szilágy megyék egy-egy különálló régiót alkotnának” – érvelt a Szövetség képviselője. 

„A kormány több kategóriába sorolná újra a municípiumokat, a városokat és a községeket. A felhasznált kritériumok visszás helyzeteket eredményeznek. Létrehoznák az úgynevezett szuperközségeket, amelyeknek kiválasztása nagyon sok megye esetében teljesen illogikátlan. Sajnos az előterjesztők az általuk kidolgozott kritériumok szakmaiatlanságát már nem vették észre – lemodellezték volna a szuperközségek földrajzi elhelyezését és potenciális területi lefedettségüket”– mondta a képviselő.

A stratégia szerint Brassó, Szeben, Bihar és Arad megyék a nyugati határ közelsége miatt is fejlődtek az elmúlt években. A képviselő feltette a kérdést, hogy ha Brassó 438, Szeben megye pedig 347 km-re van a nyugati határtól, akkor milyen szakmai hitele lehet egy ilyen stratégiának. Bihar megyében a belényesi-medencét említik, mint könnyen megközelíthető városi környezet, holott a dél-bihari zónán át vezető országos út felújítása évek óta húzódik. De a tervezet szerint szükséges a margittai kórház felújítása is, holott az teljesen megújult infrastruktúrájában 2010-2011-ben. „Ezek a példák és adatok teljesen hiteltelenné teszik a stratégiát” – állítja Cseke Attila.

Arra is emlékeztette a sajtó képviselőit, hogy az RMDSZ szorgalmazta Bihar megyei szinten a közös fellépést a parlamenti képviselettel rendelkező szervezetek között a Cioloș-kormány tervezete ellen, amely többek között Bihar megyét és Nagyváradot is lefokozza. Ennek eredményeképpen az RMDSZ Bihar Megyei Szervezete mellett a Szociál-Demokrata Párt (PSD) és a Liberális-Demokrata Szövetség (ALDE) Bihar megyei szervezetei is aláírták azt a Dacian Cioloș miniszterelnöknek és Vasile Dâncu fejlesztési miniszternek címzett kezdeményezést, amelyben kérik a települések besorolására vonatkozó törvénytervezet visszavonását. „Sajnos azzal, hogy a területfejlesztési stratégiáról szóló törvényt a kormány a parlament elé terjesztette, elindult egy folyamat, amely nagy kihívásokat, de komoly veszélyeket is rejt magában a helyi önkormányzatok és közösségek számára. Ebben a stratégiában minden olyan elem benne van, amelyet szeptember elején kritizáltunk a területrendezési törvénytervezet kapcsán” – foglalta össze a Szövetség aggályait a tervezettel kapcsolatosan a képviselő. Hozzátette: „hogyan lehetne támogatni egy olyan stratégiát, amelynek rendelkezései kötelezőek lennének a társadalom és közigazgatás minden szintjén, de azok tanulmányok és újságcikkek szövegéből tevődik össze? Ezt a tervezetet így nem lehet elfogadni, és az RMDSZ nem fogja megszavazni.”

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.