Cseke Attila: az RMDSZ szenátusi frakciója megszavazta a büntető és a büntetőeljárási törvénykönyvek módosítását elutasító 14-es sürgősségi kormányrendeletet

2017.02.14. |

A parlament felső háza február 14-i plenáris ülésén tárgyalta első házként a kormány 14-es sürgősségi kormányrendeletét, amely a 13-as számú, büntető és büntetőeljárási törvénykönyvek módosítását célzó sürgősségi kormányrendeletet hatályon kívül helyezi.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nem ért egyet a sürgősségi kormányrendeletek révén történő törvényhozással, főleg nem a büntető és a büntetőeljárási törvénykönyvek esetében. A két jogszabályt módosítani kell, hiszen az Alkotmánybíróság csak tavaly több mint 40 pontban találta alaptörvénybe ütközőnek a btk-t. A szükséges korrekciók elvégzése azonban a parlament feladata, törvénymódosító javaslatok elfogadása révén. A parlamenti szavazást pedig széleskörű szakmai vitának kell megelőznie. A kormány tévedett akkor, amikor a 13-as sürgősségi rendelettel módosította a büntető törvénykönyvet, akkor is, ha az ebben foglalt rendelkezések egy része megfelel az Alkotmánybíróság határozatainak. Ezért az RMDSZ szenátorai ma megszavazták a 14-es sürgősségi rendeletet, amely hatályon kívül helyezi a 13-as rendelet előírásait” – nyilatkozta Cseke Attila, a Szövetség felsőházi frakciójának vezetője a mai plenáris ülést követően.

A szenátus plénuma első házként február 14-én szavazott a 14-es sürgősségi kormányrendeletről. A jogszabályról döntő fórumként a képviselőház szavaz majd.