Cseke Attila: Egyes minisztériumok burkoltan folytatják regionalizációt

2013.11.07. | Egészségügy
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Cseke Attila: Egyes minisztériumok burkoltan folytatják regionalizációt

Cseke Attila parlamenti képviselő sajtótájékoztatón ismertette az Egészségügyi Minisztérium által közvitára bocsátott, megyei közegészségügyi igazgatóságok összevonására vonatkozó határozattervezetet.

„Az Egészségügyi Minisztérium nyolc regionális közegészségügyi hatóságot hozna létre, melyek hatáskörében negyvenkét megyei igazgatóság működne az elképzelések szerint. A megyei közegészségügyi igazgatóságok megtartanák ellenőrzési hatáskörüket, ám jogi személyiséggel csak a regionális szinten működő hatóságok rendelkeznének. Ennek értelmében, a megyei igazgatóságok által végzett ellenőrzésekhez a regionális hatóság engedélye lesz szükséges. Ez azt jelenti, hogy ha a Bihar vagy Máramaros megyei közegészségügyi igazgatóság ellenőrzést akar szervezni, akkor a regionális hatóságtól, vagyis Kolozsvártól kell majd engedélyt kérni. Az ellenőrzések eredményeit is regionális szinten kell majd igazolni. Hasonló lesz az eljárás az ország valamennyi egészségügyi igazgatóságának esetében.” – magyarázta Cseke Attila a logikátlan tervezetet.

 

A közegészségügyi igazgatóságok jelenleg 3700 tisztséggel rendelkeznek, amelyet a határozattervezet, a decentralizáció során 820 személlyel csökkentene, így 2880 személlyel működnének tovább a közegészségügyi hatóságok.

 

„Jelenleg nagyobb személyzeti struktúrával és hatáskörrel működő intézmény esetében nincs regionális szinten működő intézményrendszer, ezért teljesen illogikátlan az, hogy a tervezet szerint a jövőben kevesebb személyzettel és kisebb hatáskörrel működő igazgatóságokat regionális struktúrába szervezik. Úgy látszik, hogy egyes minisztériumok még nem tanultak a pénzügyi intézmények átszervezésének kudarcából és burkoltan folytatják regionalizációt.” – zárta nyilatkozatát a volt egészségügyi miniszter.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.