Cseke Attila: nem indokolt a 200 ezer lejes anyagi kár értékének a megszabása a hivatali visszaélés esetén – iktatta a Btk.-t módosító javaslatait az RMDSZ

2017.02.03. | 11. Kongresszus

Fotó: www.maszol.ro

„Egy valós igazságszolgáltatás alapját jól kidolgozott, koherens törvényi keret megteremtése jelenti. Romániában a jelenleg érvényben levő büntető törvénykönyv számos cikkelye alkotmányellenes. Ezt bizonyítják az elmúlt években meghozott alkotmánybírósági döntések is. Az RMDSZ szakmailag megvizsgálta a büntető törvénykönyv módosítását célzó sürgősségi kormányrendeletet, és úgy véli, hogy az ebben foglalt rendelkezések csak egy része felel meg az alkotmánybíróság határozatainak, ugyanis a taláros testület 5 döntését emeli be a törvénybe. Azonban olyan módosításokat is tartalmaz a sürgősségi rendelet, amelyeket az alkotmánybíróság nem írt elő, és ebben a formában nem indokoltak, ezért a Szövetség indítványokat dolgozott ki a Btk. módosítására” – mutatott rá Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, azt követően, hogy a Szövetség kidolgozta a büntető törvénykönyv módosítását célzó sürgősségi kormányrendelet korrigálására javaslatait.

Cseke Attila hozzátette, a sürgősségi kormányrendelet megvitatását jövő héten kezdi el a Parlament felsőháza, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja azt a módszert, amellyel a jelenlegi kormány eljárt, éppen ezért a Parlament feladata az, hogy a sürgősségi rendelet túlkapásait korrigálja: „az RMDSZ fontosnak tartja a parlamenti vitát, több módosító indítványt is megfogalmaztunk, amelyeket ma iktatunk a parlamentben. Javasoljuk, hogy a hivatali visszaélés esetében töröljék a bűncselekmény megfogalmazásából a 200 ezer lejes anyagi kár határát, ennek az értéknek a bevezetését ugyanis nem kérte az alkotmánybíróság és a kormány sem indokolja ennek az értéknek a szükségességét. Kérjük továbbá, hogy a hivatali visszaélés esetében 1 évtől 5 évig terjedő börtönbüntetést lehessen kiszabni, ne 6 hónaptól 3 évig terjedőt, mint ahogyan az a sürgősségi rendeletben szerepel” – mondta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője.

A Bihar megyei törvényhozó továbbá hangsúlyozta: az RMDSZ kitart a 27 éve vallott álláspontja mellett, amely nem tartja elfogadhatónak a sürgősségi rendeletekkel való törvényhozást, főleg nem olyan területeken, mint a büntető törvénykönyv. „A büntető és a büntetőeljárási törvénykönyvek sürgősségi rendeletekkel való módosítása nem indokolt, ez ugyanúgy problémákhoz vezet, mint ahogyan történt a Cioloș-kormány tavalyi hasonló lépése esetében. A kormánynak törvénytervezetet kellett volna beterjesztenie a jogszabályok módosítására” – fogalmazott Cseke Attila szenátor.